Vanliga frågor om ansiktshår: Besvarade av Gillette-experter

Ansiktshår FAQ

Här är de viktigaste frågorna som folk ställer om rakning, styling och vård av skägg och ansiktshår.

Rakning

Hur rakar jag mig för första gången?

Välkommen till klubben. Här är en kort snabbkurs: först tvättar du ansiktet med varmt vatten och därefter förbereder du huden med en rakräm eller en rakgel. Raka sedan ansiktet med lätta, följsamma drag, skölj rakhyveln mellan dragen, och låt rakhyveln göra jobbet. Avsluta med lite fuktkräm för att hålla huden mjuk och återfuktad.

Det viktigaste att komma ihåg är att rakning blir enklare ju mer du övar. Se en mer detaljerad guide till rakning för första gången.

Hur rakar jag mig om jag har känslig hud?

Om du har känslig hud är det viktigt att hålla huden återfuktad. Var generös med rakkräm eller gel, och se till att dina rakblad är nya och vassa. När du rakar dig rör du rakhyveln medhårs – dvs. i samma riktning som ditt hår växer. Skölj rakhyveln i varmt vatten mellan dragen, och skölj sedan ansiktet helt när du är klar. När du har rakat dig ser du till att hålla huden slät genom att använda en bra fuktkräm.

Vi har även fler tips och rekommendationer för rakning om du har känslig hy.

Hur rakar jag mig om jag har akne?

Om du har akne eller hudfläckar bör du, precis som vid rakning med känslig hud, dra din rakhyvel medhårs, i samma riktning som ditt hår växer. Se också till att du använder en ren och fin rakhyvel och alkoholfria rakprodukter. Använd försiktiga drag och skölj ansiktet med varmt vatten när du är klar. Glöm inte fuktkrämen efteråt (och hitta en som passar fet, aknebenägen hud).

Läs mer om rakning med akne.

Tips vid kroppsrakning

Vid kroppsrakning, även känt som ”manscaping”, är det området som avgör vilken metod du ska använda. Lyckligtvis har vi sammanställt en mer ingående guide till hur du rakar bröstet, kroppen och ryggen. Du bör alltid börja med en varm dusch och en massa rakgel (vi rekommenderar att du använder alkoholfria produkter). Kom ihåg att fuktkräm alltid är ett bra sätt att hålla huden mjuk efter rakningen.

Tips vid kroppsrakning

Vilket är bäst: våt- eller torrakning?

Det beror på din hudtyp och det resultat du vill ha ut av din rakning. Om du har känslig eller torr hud, eller om du vill ha en supernära rakning, kan våtrakning vara ett lämpligt val. Om du bara behöver trimma ett område kan torrakning (med en elektrisk rakapparat) passa bäst. Läs mer om båda metoderna.

Hur använder jag en säkerhetshyvel (även kallad rakhyvel med dubbla kanter)?

Idag finns det många olika modeller och varianter av säkerhetshyvlar, så ta reda på vilken som är bäst för dig. Några tips att tänka på när du rakar dig är att använda rakgel eller kräm, att skölja rakhyveln mellan dragen, och att komplettera rakningen med en bra fuktkräm.

Varför ska jag använda rakkräm eller rakgel?

Rakgel, -kräm eller -skum hjälper till att förhindra skärsår, rakbränna och rakbulor genom att bidra med ett smörjande lager mellan huden och rakhyveln. Behöver du fler anledningar eller vill du veta skillnaden mellan rakgel och rakkräm (eller rakskum)? Kolla in den här artikeln.

Hur rakar jag huvudet?

Vi älskar en renrakad look. Så mycket att vi till och med har skrivit en hel artikel om det. I korthet: en bra huvudrakning börjar med en hårklippning, där du tar så mycket du kan med en trimmer och sedan tvättar det hår som är kvar. Applicera sedan generösa mängder rakgel, eftersom rakbränna också kan hända i hårbotten. Använd en vass, ny rakhyvel, försiktiga drag och raka långsamt runt varje kontur. Skölj bladen allt eftersom, och fortsätt att applicera rakgel medan du utför rakningen. När du är klar sköljer och handdukstorkar du huvudet, samt återfuktar skalpen.

Stil

Vilka är några av de mest populära skäggstilarna?

Några av de hippaste skäggstilarna just nu är kort, lågt skägg, tredagarsstubb och ett välvårdat hipsterskägg.

Läs mer om 15 skäggstilar och hitta den som passar dig.

Hur fixar jag ett ojämnt skägg?

Det finns några olika metoder om du behöver fixa till ett ojämnt skägg. Du kan låta det växa ut, prova en kortare skäggstil som chin strap-skägget och experimentera med vad du har. Se fler tips och rekommendationer om hur du fixar ojämn skäggväxt.

Hur formar jag min mustasch?

Det finns många olika mustaschstilar, så det är bra att ha koll på vilken som ser bäst ut på dig och hur du ska styla den. Du börjar med att trimma din mustasch med en kam som har fast längd, exempelvis den som medföljer vår universaltrimmer. Ta sedan bort kamtillbehöret och använd enbart trimmern för att definiera mustaschformen. Var noga med symmetrin. När du ska renraka dig, ser du till att förbereda ansiktet genom generösa mängder rakgel. Därefter tar du rakhyveln och rakar ansiktet med lätta, skonsamma drag. Använd en precisionstrimmer för att ge din mustasch tydligt definierade kanter. Skölj, torka av och återfukta ansiktet.

Läs mer om hur du formar din mustasch.

Vilka är de bästa bockskäggsstilarna?

Här är fyra av våra favoritstilar för bockskägg, där en av de mest populära är cirkelskägget.

Hudvård

Hur blir jag av med inåtväxande hårstrån?

Alla har upplevt detta. Många inåtväxta hårstrån reder sig själva, så länge du inte stör dem. Men har du ett envist hårstrå som måste bort, är detta den rekommenderade processen:

  1. Tryck en varm, fuktig pappershandduk eller en ren handduk mot bulan och håll kvar i ungefär en minut. Du märker snart att håret börjar resa sig över hudytan.
  2. Använd en ren pincett för att försiktigt dra ut håret ur bulan utan att plocka eller gräva i huden.
  3. Tvätta sedan området och använd en kräm som hjälper till med rodnaden och läkningsprocessen, till exempel hydrokortison.

Fler tips om hur du tar bort inåtväxande hårstrån, samt förhindrar dem.

Hur behandlar jag skäggmjäll?

När du behöver ta itu med ett torrt, flagnande skägg, kan du prova att exfoliera först. Se till ditt ansikte och hår är riktigt rent. Du bör även återfukta varje dag, för att hålla den torra huden i schack. Om problemen kvarstår bör du kontakta en hudläkare.

Skäggvård

Hur trimmar jag mitt skägg?

Kolla in dessa 7 steg för att trimma ditt skägg. Kort sagt ser du till att först tvätta ditt skägg och sedan borsta ut det. Använd sedan en styler för att gradvis trimma ditt ansiktshår. Kamma sedan ut mustaschen och ansa den med en sax. Ge ditt skägg extra hjälp på traven med lite skäggolja.

Hur odlar jag ett skägg?

När du odlar ditt skägg från grunden, kan du förvänta dig att det kliar en del under de första veckorna. Under denna tid (och efteråt) bör du se till att din hud och ditt skägg är rent och återfuktat. Använd därför en ansikts- och skäggtvätt tillsammans med en fuktkräm varje dag. När det är dags att börja forma ditt skägg, använder du en styler för att trimma och forma ditt ansiktshår. Vi har allt du behöver veta för att odla, forma och styla ett skägg.

Hur använder jag skäggolja?

Skäggolja är lätt att använda och gör stor skillnad. Så här fungerar det:

  1. Häll några droppar King C. Gillette skäggolja i handflatan
  2. Massera in skäggoljan i ditt skägg och kamma igenom det helt
  3. Försök att nå huden under skägget

Läs mer om hur du använder skäggolja och andra skäggvårdsprodukter som kan hjälpa dig.

Var denna artikel till någon hjälp?