Vill du våtraka eller torraka?

Vill du våtraka eller torraka?

Att våtraka eller torraka (det vill säga att raka med rakblad eller med rakapparat)

Våtrakning eller torrakning är en fråga som män har kämpat med sedan... ja, sedan uppfinnandet av rakapparaten. Män har tagit bort sitt ansiktshår i tusentals år, och har använt alla möjliga sätt och metoder. För många män är rakningen det viktigaste de gör för att känna sig snygga och fräscha – rakapparaten är nyckeln som låser upp och startar deras dag. Eftersom både rakblad och elektriska rakmetoder är så effektiva handlar det egentligen om personliga preferenser och beror på faktorer som individuella förväntningar och rakvanor. Vi ska skingra dimman så att du kan välja det bästa alternativet för dig.

Vad är skillnaden?

Den grundläggande skillnaden mellan rakblad och elektrisk rakning är hur håret klipps.

Rakhyvel

Vid bladrakning klipps skäggstrået med ett enda drag.

Elektrisk rakapparat

Med en rakapparat skär man håret mellan två blad, som en sax rörelse.

Grunderna i våtrakning och rakblad och hysteresis effekten

Rakhyvlar använder det som kallas ”hysteresis”, vilket är ett akademiskt sätt att säga att när ett rakblad når håret lyfter det upp håret från hårsäckarna innan det klipps.

Nuförtiden har rakhyvlar tillsatt ett andra och tredje rakblad (eller mer – som Gillette Fusion5 ProShield, som har 5) positionerade på ett sådant sätt att det upplyfta håret klipps av och sedan dras tillbaka under hudens yta, vilket ger en slät rakning.

Detta möjliggör en hudnära rakning som, när den utformats med precision, ger en behaglig rakning.

Grunderna för torr (elektrisk) rakning

En rakapparat har två delar för att skära av hår: en tunn, hålförsedd plåt, skärfolien, och skärbladen, en uppsättning små blad som rör sig mycket snabbt under skärfolien. De små, perforerade hålen i skärfolien är släta på utsidan, men vassa på insidan och fungerar som ett andra blad.
ansiktskonturer

Rakapparater använder hudens elasticitet för att få långvarigare resultat. Rakapparaten trycker ner huden och rör den, som ett fartyg som skapar en bogvåg.

Resultatet blir att huden kommer i kontakt med skärfoliens hål, vilket gör att håret blir mer exponerat.

Efter att det har skurits dras resten av håret tillbaka in i hudens yta och ger dig en hudnära rakning

Det finns två grundläggande typer av elektriska raksystem: roterande och linjära. Båda systemen använder en plåt som håller kontakt med huden medan ett skärblad rör sig under den. Den huvudsakliga skillnaden mellan de två systemen är riktningen i vilken underskäraren rör sig.

ROTERANDE ELEKTRISK RAKNING

I det roterande systemet rör sig skärbladen i cirklar under plåten.

LINJÄR ELEKTRISK RAKNING

I det linjära systemet rör sig skärblad från ena sidan till den andra i en linjär rörelse. Alla rakapparater från Braun är linjära rakapparater med skärfolie.

Vad är rätt för mig?

Både rakblad och rakapparater kan ge den behagliga, hudnära rakning vi alla vill ha – om man rakar vått eller torrt är en fråga om personliga preferenser och beror på faktorer som individuella förväntningar och rakvanor. Det är värt att notera att det tar ungefär en månad för din hud att anpassa sig till en ny rakningsmetod. Om du byter till en ny metod ska du ge din hud lite tid att vänja sig.

Oavsett vilken metod du väljer, kom ihåg att skölja handfatet efteråt.

Var denna artikel till någon hjälp?