5 vanliga misstag vid rakning - så slipper du dem

5 tips för att undvika rakningsfel

Hyvel eller rakapparat? Vad du föredrar är en smaksak men den absolut närmaste rakningen, och bäst resultat får du faktiskt med en rakhyvel. Säkerhetsrakhyvlarna som vi använder idag är en mer än hundra år gammal uppfinning. Fast även om det heter säkerhetsrakhyvel så kan du faktiskt skada huden om rakningen inte görs på rätt sätt.

Här går vi igenom de 5 vanligaste misstagen vi gör vid rakning – och hur du undviker dem för att lyckas och få den där riktig slätrakade känslan som slutresultat.
1

Raka utan skum eller lödder

Om du har gjort det här misstaget någon gång så var din hud förmodligen både röd och irriterad efteråt. Torrakning kan faktiskt skada huden och därför bör du välja ett riktigt bra rakskum eller raklödder när du rakar dig. Detta gör du för att minska friktionen mellan hud och rakhyvel. Ju känsligare hud, desto mindre friktion måste det vara mellan hud och hyvel. Gillette Gel Sensitive Skin är ett bra tips om du lätt blir röd av rakning. Låt gärna produkten sitta en stund innan du börjar raka. En gelprodukt är också bra för dig som kanske har födelsemärken i ansiktet som du inte vill raka, eftersom den är genomskinlig.
Raka dig utan skum eller skum
2

Bara jobba mothårs

Faktum är att för en riktigt nära rakning kan du behöva raka mothårs också. Men gör det allra sist i så fall. Börja alltid medhårs. På så sätt undviker du att utsätta huden för onödig irritation som kan leda till inflammerade hårsäckar och rakfinnar. Blöt skägget för att se åt vilket håll ditt hår växer. Raka sedan medhårs med korta, lugna tag. När du är helt renrakad kan du börja gå mothårs för en riktigt nära rakning.
Bara jobba bakåt
3

Inte byta rakblad i tid

När just du behöver byta rakblad är högst individuellt. Hur mycket och hur kraftig din skäggväxt är, påverkar användningstiden på rakbladen. Du får helt enkelt prova dig fram. En slö hyvel kan skada huden och du märker förmodligen när rakhyveln inte gör ett bra jobb längre för då kan den ”rycka” lite i huden. Gillettes hyvlar har dessutom en remsa som indikerar när det är dags att byta blad.
Byt inte rakblad i tid
4

Trycka för hårt

Lura inte dig själv att tro att du kommer närmare huden genom att trycka hårt med rakhyveln. Det enda som händer då är att du att riskerar att skada hårsäckarna och att du sliter onödigt mycket på huden. På en säkerhetsrakhyvel ligger rakbladen i en perfekt anpassad vinkel. Det gör att bladen följer alla konturer i ansiktet och du missar inga hårstrån. Även om du bara för hyveln följsamt över huden.
Tryck för hårt
5

Strunta i att efterbehandla

Efter rakningen kan en after shave vara bra för att stänga porerna och så verkar den antiseptiskt eftersom den innehåller ju alkohol. Är din hud däremot lite torr och irriterad efter rakning kan det vara en god idé att återfukta huden med en lotion eller ett balm. Gillette Series Sensitive Balm lämpar sig för dig med lite känsligare hy och den återfuktar snabbt utan att kännas kladdig.
Ignorera efterbehandling
Det finns många produkter där ute och det kan vara värt att prova olika för att se vad som fungerar bäst för dig.

Lägg lite extra tid på både för- och efterarbetet. Prova dig fram för att hitta rätt produkter för dig och din hud. Då kan du enklare undvika rakmisstagen och du får ett bättre och närmare slutresultat.

Var denna artikel till någon hjälp?