Hur du förebygger och behandlar rakirritation

Bränner du energi i gymmet? Grymt. Bränner din rakhyvel dig? Mindre grymt. Rakirritation kan vara ett smärtsamt problem oavsett om du har känslig hud eller inte. Rakirritation uppstår vanligtvis på grund av fel rakningsmetoder som exempelvis torrakning, rakning mothårs, trubbig rakhyvel etc. Rakbränna är något som vi alla får leva med då och då, men kan lindras med rätt metoder. Upptäck orsaker, förebyggande tips och behandlingar nedan.

Vad är rakirritation?

Rakbränna, eller rakirritation, är en hudirritation som kan orsakas av torrakning, av att man tar i för mycket i rakningen eller rakning med slöa rakblad. Vanligtvis kommer den några minuter efter rakningen och kan, i värsta fall, vara i form av utslag. Rakirritation, röd hud eller små skärsår är inte samma sak som kroniska rakfinnar, ett tillstånd som orsakas av inåtväxande hårstrån. Lär dig hur du hanterar rakfinnar här.

Orsaker till rakirritation:

Torrrakning

Använd alltid raklödder eller gel. Raklödder och rakgel är fyllda med hudskyddande smörjmedel som hjälper rakhyveln att glida över ansiktet och kan hjälpa till att hålla kvar fukten i huden under rakningen. När huden blir återfuktad svullnar den lite och mjukas upp, vilket gör att rakhyveln glider lättare genom håret. Detta kan leda till mindre slitande och drag, mindre skrapande på huden och mindre irritation. Vi rekommenderar den här.

Trycker för hårt

Att ta i för hårt med din rakhyvel är det snabbaste sättet att få rakbränna. Applicera varsamt ett lager rakkräm eller rakgel. Låt rakhyveln göra jobbet.

Applicera ett lager rakkräm eller rakgel

Hur du förebygger rakirritation:

Byt ut dina blad

Bli inte bränd av dåliga blad. När rakningen börjar kännas obekväm, byt ut dina slöa rakblad så får du mindre slitningar och drag under rakningen. Du kan använda Gillette SkinGuard rakblad för att få en skön rakning.

Bli inte bränd av upprepade drag

Män gör i genomsnitt 170 drag när de rakar sig och nästan 120 av dessa är upprepade drag. När du skrapar av rakkrämen ska du vara uppmärksam på upprepade drag, eftersom de begränsar återfuktningen, vilket kan leda till rakirritation.

Var varsam

Huden i ansiktet är känslig. Raka medhårs och med lite tryck för att undvika rakbränna, irritation och skärsår.

Hur man behandlar rakirritation:

Det tar vanligtvis en vecka innan rakirritation eller rakfinnar försvinner helt, men du kan påskynda läkningsprocessen. Om du undrar hur du ska läka din rakirritation snabbt, fortsätt läsa vidare. Här är några av de effektiva tipsen för att snabbt lindra rakirritation:
1

Använda huskurer

Linda in några isbitar i en liten handduk och dutta försiktigt i området med rakirritationen. En våt trasa som förvarats i frysen kan också funka. Det kan ibland räcka, beroende på hur allvarligt såret eller utslaget är. Om du sköljer den med kallt vatten kommer det också att ha samma effekt på din röda hud.
2

Använda receptfria produkter

Använd aftershave-produkterna som finns på marknaden för att ge din hud lindring. Rakvatten är ett parfymerat och alkoholbaserat sammandragande medel. Ett aftershave-balsam är en återfuktande lotion med en mildare doft. Gillette Series Arctic Ice Aftershave-rakvatten är vår rekommendation för att undvika rakirritation.
3

Ändra hur du rakar dig

Ibland får vi samma problem om och om igen tills vi hittar grundorsaken. Det gäller även för rakning. Det är ingen idé att göra allting rätt förutom just hur du rakar dig. Du kan behöva ändra hur du rakar dig. Det finns mängder olika raktekniker att läsa om på internet som du kan använda. Men det finns en grundläggande sak du måste komma ihåg, det är att raka medhårs.

Det finns en god chans att du inte använder rätt rakhyvel. I så fall rekommenderar vi att du köper vår rakhyvel Gillette SkinGuard. Vår unika SkinGuard som sitter mellan bladen rakar sig igenom allt utan att skada din hud. Vår SkinGuard är placerad mellan bladen på ett sådant sätt att den minimerar slitande och drag och skär av håret i hudnivå. Den förebygger irritation och ger dig en slät rakning.

Se till att du rakar medhårs för att förhindra ytterligare rakirritation.

Rakirritation, som vi nämnde i början, kan göra ordentligt ont och därför måste du veta hur du kan lindra det. Den här artikeln går igenom några sätt att påskynda processen för att läka din rakirritation. Du kan förhindra rakirritation om du inte vill behöva lära dig hur man lindrar det. Använd rakhyveln Gillette SkinGuard och rakvattnet Gillette Series Arctic Ice som hjälper dig att bli av med rakirritation på halsen eller i ansiktet. Rätt produkter, rätt attityd och rätt teknik, är allt som krävs för en perfekt rakning.

Var denna artikel till någon hjälp?