Cómo Tratar Las Erupciones Y Los Pelos Enquistados

Tips på hur du undviker hudirritation, rakfinnar och inåtväxande hår

Även om många män kan uppleva hudirritation efter rakning har en del män större risk att utveckla en kronisk typ av rakfinnar som kallas pseudofolliculitis barbae eller PFB. En sådan inflammation leder till finnar efter rakningen som kan vara smärtsamma. Gillette® har tipsen du behöver för att hantera rakfinnar, minimera irritation av huden och få en behaglig rakning.

För tips om hur man hanterar andra sorters irritation än rakfinnar, se vår artikel om rakbränna och irriterad hud.

Rakhyvlar: så här funkar det

Rakfinnar och inåtväxande hår börjar med en genetisk tendens till extremt lockigt hår. Den oregelbundna formen på lockiga hårstrån och lockar gör att hårstråna lätt kan tryckas tillbaka in i hudens yttersta lager när de börjar växa fram igen efter att de klippts. Denna genetiska faktor gör inåtväxande hår och rakfinnar mycket vanliga hos män med afrikanskt eller indoeuropeisk härkomst. Det är viktigt att notera att inte alla rakfinnar beror på PFB, så om du tror att du upplever detta tillstånd är ett bra första steg alltid att rådgöra med en hudläkare om diagnos och hantering av symtomen på inåtväxt hår.

Förutom genetiska faktorer är det några saker som kan hända under rakningen som gör att man löper större risk att få ett utbrott av rakfinnar. När hårskaftet är torrt är det mycket svårare för din rakhyvel att klippa hår, vilket leder till mer slitande och drag. Detta är inte bara obehagligt, det kan också göra att hårtopparna klipps i vinkel, vilket gör det ännu lättare för håret att tränga tillbaka in i huden när det växer och ökar risken för ett utbrott av rakfinnar.
Las erupciones y el vello enquistado nacen de una tendencia genética al vello extremadamente rizado

Tips för att minimera rakfinnar vid rakningen:

1

Rengör ansiktet:

Förbered dig rätt så blir allt lättare.

Rengör huden med en varsam skrubbning och varmt vatten, eller använd en rakborste innan du rakar dig. Det här steget är avgörande för att avlägsna smuts och olja från hudens yta och frigöra instängda hårstrån, så att din rakhyvel kan komma i ordentlig kontakt med din hud och ditt hår.
2

Återfukta:

Mjukgör för att minska slitande och drag.

Fukta ansiktet och använd en rakkräm för att hålla kvar vattnet i håret. När ditt hår suger upp vattnet sväller det och mjukas upp, vilket gör det lättare för dina blad att skära.
3

Rakningen:

Låt rakhyveln göra jobbet.

Raka med mjuka drag och låt rakhyveln göra grovjobbet. Raka regelbundet för att undvika att håret växer tillräckligt länge för att komma tillbaka in i hudens yta. Att använda en rakhyvel med flera blad av hög kvalitet hjälper till att minimera rakfinnar efter rakningen. Du kan använda Gillette Styler som är en mångsidigt verktyg för att trimma, raka och fixa skägg- och hårlinjerna.
4

Underhåll:

Se till att återfukta.

Rakning kan ta bort mer än bara hår – fukt kan också tas bort, vilket gör huden torr, stram och irriterad. Använd en återfuktande aftershaveprodukt för att återfukta huden och ansiktshåret efter rakningen.

Rengör, återfukta, raka och underhåll huden – dessa fyra steg i kombination med Gillettes sortiment av rakvårdsprodukter hjälper dig hantera dina rakfinnar.

Att följa rätt skäggväxttips och rakningssteg är nyckeln till att få den önskade looken! Prata med din hudläkare för att få svar på mer specifika frågor om rakfinnar, inåtväxande hårstrån eller PFB.

Var denna artikel till någon hjälp?