Din steg-för-steg-rutin efter rakningen

Din steg-för-steg-rutin efter rakning

Din rakrutin slutar inte efter rakhyveln. Oavsett om du har rakat dig i flera år eller du gör det för första gången är det viktigt att följa en rutin efter rakningen så att din hud håller sig slät och ungdomlig.

Även om återfuktning och aftershave är bra behöver du mer än så för att skydda huden över tid.

Här är din steg-för-steg-guide till bra rakvanor.
1

Välj rätt rakprodukter

När du använder rakprodukter som inte passar din hud löper den en risk att lättare bli irriterad och få rakbränna och rakknottror Det kan du undvika genom att välja ett rakblad och rakgel eller-skum som passar din hudtyp. Vår SkinGuard Sensitive-serie är speciellt framtagen för känslig hud. För att minska risken för irriterad hud under och efter rakning har Gillette något för alla hudtyper.
2

Rengör ansiktet

Du ska tvätta ansiktet både före och efter rakning. Om du rengör ansiktet innan du rakar det mjukas seniga hårstrån upp och blir lättare att skära igenom. Det är dessutom viktigt att rengöra ansiktet när du är färdig för att avlägsna eventuella rester av skum eller gel från ansiktet.

Vi rekommenderar att du använder varmt vatten i ansiktet och på halsen för att enkelt tvätta bort kvarvarande hår. Se till att du inte har missat någonstans och fortsätt sedan till nästa steg.
3

Stänk på kallt vatten

Låt kranen rinna på kallt vatten och stänk på kallt vatten i ansiktet. Det här tjänar flera syften. Först och främst stänger det porerna och gör det svårare för överskottsolja, smuts och bakterier att täppa till huden på ansiktet. Dessutom lugnar det rakrelaterade skärsår eller irriterade fläckar. Slutligen blir du mycket piggare!
4

Torka varsamt huden

Torka ansikte och hals med en handduk. Det är viktigt att du använder en ren handduk för att motverka att bakterier och smuts fastnar i ansiktet. Torka varsamt för att undvika irritation.
5

Applicera Aftershave

Sista steget i din rutin efter rakningen är att applicera aftershave. Det får inte bara huden att lukta gott, utan kan även ha andra fördelar för den.

Det här steget är faktiskt så viktigt att vi har satt ihop några extra tips på hur du applicerar din aftershave.

Vilken typ av aftershave ska jag använda?

Du bör alltid avgöra vilken hudtyp du har när du väljer en aftershaveprodukt. Du vet säkert redan om du har känslig hud eller fet hud – om du är osäker kan du prata med en dermatolog. Olika hudtyper behöver olika typer av vård, och därför är det viktigt att veta vilken hudtyp just du har.

Aftershave Balm eller Aftershave Lotion

Du behöver bestämma om en aftershave balm or aftershave lotion passar dig bäst. Du kanske brukar välja ett balsam eftersom det var det din pappa och farfar gjorde. Eller så kanske du inte känner att rakningen är komplett utan den där distinkta känslan som kommer av en aftershave lotion.

Allt handlar om personliga referenser, men om du vill ha en förändring eller just nu inte alls använder en produkt efter rakning har vi satt ihop några för och emot för balsam och lotion.

Så använder du aftershave lotion

För att få ut det mesta av din aftershave lotion ska du börja med att applicera några droppar på handen och sedan varsamt klappa (helst inte gnida) in lotionen i ansikte och hals. Låt det sätta sig i huden och utöva sin magi. Om din aftershave lotion är en spray och inte en kräm ska du ändå applicera den på samma sätt.

De flesta aftershaveprodukter innehåller alkohol för att motverka infektion och fräscha upp din hud, men tänk på vilka ingredienser produkten innehåller om du har känslig hud.

Tänk på att olika typer av aftershave har olika dofter så bestäm dig för hur du vill dofta resten av dagen innan du köper eller applicerar en after shave lotion!

Vad gör ett aftershave balsam?

Aftershave balsam fungerar på samma sätt som en after shave lotion men är ofta mer skonsamt för huden. Om du har känslig hud rekommenderar vi alltid att du väljer ett balsam istället för en lotion för att motverka sveda.

Applicera endast en liten mängd aftershave balsam i handflatan. Gnugga det varsamt och applicera sedan på ansiktet uppifrån och ner – och glöm inte halsen!

Ett balsam kan kännas mer skonsamt för huden eftersom det inte brukar innehålla alkohol. Kolla altid ingredienslistan innan du köper en produkt för att se till att din hud får den vård den förtjänar.

Skapa goda vanor efter rakning

Försök att lägga dig till med vanan att varje dag ägna några minuter åt din hud efter rakning. Oavsett om du brukar raka dig på morgonen eller kvällen, om du är hemma eller på semester.

Det är ytterst viktigt att ansikte och hals får lite extra kärlek och omvårdnad efteråt- Rengör, återfukta och lugna huden för att se till att den ser och känns slät och fräsch.

Var denna artikel till någon hjälp?