En mans guide till fet hud

Mannens guide till att motverka fet hud

Många män tampas med fet hud. Du går hemifrån på morgonen med en hud som känns ren och fräsch men vid lunchtid ser den fet ut.

Den goda nyheten är att fet hud hos män är ganska vanligt och överraskande lätt att motverka. Dessutom är det faktiskt ett tecken på god hudhälsa. Visst kan fet hud få dig att vilja tvätta dig ordentligt, men den är mycket enklare att hantera än torr hud, och resulterar i en hud med ett friskt utseende över tid.

Vi ger dig en snabbguide till hur du kan hantera fet hud och hålla ansikte och kropp fräscha.

Vad är fet hud?

Många män tror att de har fet hud men i själva verket använder de bara fel produkter. Innan du diagnostiserar dig själv som någon som har fet hud, se till att du inte använder några produkter för fet hud som är för tunga.

Fet hud kännetecknas av öppna porer och glansig hud, och så ser den ut hos de flesta män vi känner. Och det är faktiskt sant – män har större benägenhet för fet hud eftersom de har tjockare hud med större porer som absorberar orenheter.

Det du ska titta efter är glansig hud, finnar, stora porer och pormaskar på näsa och haka. Och oroa dig inte, du kan behandla fet hud på nolltid med rätt guidning.

Varför får män fet hud?

Men har större benägenhet för fet hud av olika skäl, med hormoner och hudkvalitet som de främsta anledningarna. Manliga porer producerar mer sebum och kollagen, vilket förklarar varför män ibland ser lite feta ut i huden. Sebum är den fet substans som produceras av talgkörtlarna. Den har en viktig roll i att vara ett vattenskyddande lager på hudytan, men kan även täppa igen porerna när det produceras för mycket av den.

Vad kan göra det värre?

Lägg undan handduken och ansiktstvålen. Det här kanske kommer som en chock, men rengöring kan vara dåligt för fet hud. När ditt ansikte känns fett och fullt av orenheter frestas du så klart att bygga upp ett rikligt lödder och skrubba bort allt. Men om du rengör huden för mycket kan du rubba balansen och få din kropp att tro att den måste producera ännu mer fett för att hålla sig återfuktad – inte det du vill. För att vara på den säkra sidan ska du nöja dig med att rengöra ansiktet en gång om dagen.

En annan faktor som kan förvärra fet hud hos män är stress. När du är stressad ökar kortisolnivåerna i kroppen vilket ger en ökad fettproduktion. Enkla livsstilsförändringar som en långpromenad på helgen och en kopp kamomillte innan du lägger dig kan göra stor skillnad.

Hur behandlar män fet hud?

Den goda nyheten är att fet hud är väldigt enkel att motverka med några få enkla steg:
  • Se till att du väljer en rakgel, rengöring och återfuktning som inte innehåller fett när du tvättar och rakar dig.
  • Klappa ansiktet torrt med en handduk, skrubba aldrig. Om du skrubbar bort hudytans översta lager kan det leda till att kroppen vill börja producera ännu mer fett.
  • Testa att använda ett balsam och återfuktning direkt när du har rakat dig.

Om du vill ha ännu fler tips på hur du kan ta hand om din hud och vara den bästa versionen av dig själv, spana in våra tips på ansiktsrakning. Om du lider av acne och som resultat har fet hud kan du läsa våra raktips vid acne.

Var denna artikel till någon hjälp?