man letar efter torr hud i badrumsspegeln innan rakning

Mannens guide till torr hud

Oavsett hur bra din ansiktsrengöring är kan torr hud bli ett problem. Om du löser eventuella hudproblem kan du bli den bästa versionen av dig själv, och därför behöver du veta hur du motverkar torr hud.

Vad är torr hud?

Torr eller känslig hud är när huden torkar ut till följd av fuktbrist, när den kliar och känns obehaglig. Den är irriterad och stram och har synliga torra flagor, sprickor och torra fläckar. Den medicinska termen för torr hud är xerosis och den uppstår vid fettbrist (känd som lipider) och proteiner i epidermis, hudens yttersta lager, som är öppen för externa faktorer och beröring.

När de här lipiderna inte fungerar som de ska kan torr hud och utslag attackera och huden känns sträv, stram och kan börja klia. Allvarlig xerosis kan resultera i hudsprickor, fissurer och intensiv klåda. Armar, händer och smalben är speciellt utsatta. Torr hud kan drabba oss alla, men det är som vanligast hos personer med eksem. Tillståndet kan förvärras med åldern, när huden börjar torka ut naturligt.

Varför får män torr hud?

Torr hur har många orsaker, inklusive att den exponeras för kallt och tufft klimat eller låg fuktighet. Om huden får för mycket vatten på sig kan den förlora fukt och exponering för vissa tvålsorter kan göra att skyddande oljor och proteiner i epidermis försvinner, och minskar med det hudens förmåga att behålla fukten.

Xerosis är väldigt vanligt i torra och kalla klimat, och du märker förmodligen att huden förändras under vinterhalvåret och tidigt på våren när kall luft drar ut fukten i huden.
man letar efter torr hud efter rakning
När du är inomhus, kanske på kontoret eller hemma, kan torr värme från värmeanläggningen på vintern och sval, torr luft från luftkonditionering på sommaren även ha en inverkan på din hudvårdsrutin.

Du kanske själv har upplevt torr hud efter att ha sportat en vintermorgon eller efter ett långt varmt bad eller bastu efter ett ovanligt tufft gympass.

Vad kan förvärra torr hud?

Att förstå vår kropp handlar även om varför vi får torr hud. Det finns mycket som kan förvärra tillståndet som bland annat något så enkelt som att vi inte dricker tillräckligt med vatten under dagen, eller under tuff träning.

Även alkohol kan ha en uttorkande effekt eftersom den förhindrar kroppens produktion av ett hormon som förhindrar uttorkning och absorberar vatten. Varva gärna alkohol med vatten.

Dessutom är hygienen viktig. Begränsa gärna duschtiden till tio minuter. Rengör dig med en oparfymerad rengöring och återfukta huden direkt när du har torkat dig.

Även solen har en uttorkande effekt på huden, så se till att hålla den skyddad med solskyddsfaktor för att minska risken för uttorkning. Dessutom ska du undvika solarier eftersom de ökar risken för torr hud, och ännu värre saker än så.

Kan torr hud behandlas?

Även om vi kanske tänker att vi kan lösa problemet på egen hand är det alltid bra att prata med en dermatolog. En dermatolog kan avgöra din hudtyp och se om du har naturligt torr, fet eller kombinationshud. Specialisten kan sedan ta reda på vilka vanor du har som kan förvärra torrheten i huden, och sedan rekommendera rätt hudvårdsprodukter.

En dermatolog kan även rekommendera oparfymerade produkter. Detta eftersom de kan innehåller ämnen som väldigt snabbt kan irritera hypersensitiva hudtyper. En dermatolog kan även rekommendera lugnande lotioner och balsam för huden för att förebygga ytterligare irritation.

Förutom att rekommendera produkter kan de rekommendera en daglig hudvårdsrutin som beaktar din livsstil, medicinska historik och hudtyp.

Det är viktigt att vara proaktiv vilket inkluderar att tvätta och återfukta huden efter träning, använda återfuktande raklotion och se hur huden reagerar på olika situationer eller produkter.

Hur undviker du det?

Vad säger man om att hela tiden upprepa samma procedur och ändå förvänta sig ett annat resultat?

Var proaktiv med din hudvårdsregim så att du mår bra och undviker att orsaka långsiktiga skador på huden.

Om du har torr hud och brukar exfoliera den rekommenderar vi att du slutar med det. Ansiktsskrubb kan irritera känslig hud i ansiktet, så byta till en naturlig ansiktsskrubb om du absolut måste exfoliera.

När du har följt din hudvårdsrutin med oparfymerade groomingprodukter som återfuktning, raklotion och aftershave kan du se över vilka andra externa faktorer du kanske exponeras för. Vissa tvättmedel innehåller olja, parfym och färger som kan irritera huden. Dessa ämnen kan även orsaka kontaktallergi, så byta gärna till ett oparfymerat alternativ.

Använd gummihandskar när du diskar så skyddar du huden mot irriterande ämnen, och givetvis ska du inte klia dig eftersom det bara förvärrar hudproblemen.

Om du har på dig kläder som irriterar huden ska du försöka se om du kan välja andra material.

Det är viktigt att du införlivar det här tipset i din vardagsrutin så att du håller torr hud i schack. Läs mer om Gillette SkinGuard Sensitive Rakhyvel för män med känslig hud.

Var denna artikel till någon hjälp?