Den bästa hudvårdsrutinen för män

Den bästa hudvårdsrutinen för män

Alla förtjänar bra hud, men denna stora del av egenvård förbises ofta. Om du behöver hjälp med att förhindra att din hud blir torr, kliar, blir rynkig eller fet ,är hudvård en bra start. Detta kan också bidra till att förbättra utseendet (och doften) på ditt skägg.

Knepet är att utveckla ett antal fasta rutiner som du kan utföra varje dag. Här följer några viktiga råd för att komma igång.

Vilken är din hudtyp?

Normal, fet, känslig? En blandning av olika typer? Tänk på din hudtyp när du vårdar din hud. Det enklaste sättet att ta reda på vilken hudtyp du har, är genom att tvätta ansiktet först och se hur din hud torkar.

  • Skölj ansiktet med en mild ansiktsrengöring, och klappa sedan huden torr med en mjuk handduk.
  • Låt sedan ansiktet lufttorka och andas i en halvtimme.
  • Gå tillbaka till badrummet och titta i spegeln: Vad ser du?


FET HY: Om ditt ansikte är glansigt på kinder, panna och näsa, har du förmodligen fet hud. Troligtvis kan du även drabbas oftare av finnar. För denna hudtyp är exfoliering nyckeln för att rensa eventuella tilltäppta porer. Här är vår guide för att raka dig med akne.

TORR HY: Om din hud verkar flagna i vissa områden och känns stram, har du troligtvis torr hud. I detta fall är fuktkräm din bästa vän, så att du kan hålla huden återfuktad.

BLANDHY: Om du upptäcker att du har en blandning av båda hudtyperna ovan, kan du ha blandhy. Håll utkik efter produkter som fungerar för alla hudtyper.

KÄNSLIG HY: Om din hud känns särskilt stram, eller verkar röd, kan du ha känslig hud. Vi rekommenderar produkter som är fria från alkohol, färgämnen och dofter. Om du har denna hudtyp och behöver hjälp med att raka dig har vi några tips.

NORMAL HY: Om du inte upplever någon av dessa saker efter din ansiktsrengöring, är du lyckligt lottad. Troligen har du normal hud. Du kan hålla din dagliga rutin ganska enkel, och din hud klarar av de flesta produkter.

Nu när du känner till din hudtyp, ska du se till att hitta en ansiktsrengöring som fungerar för dig. De flesta produkter kommer att tala om vilka hudtyper de fungerar bäst för. Vissa tvättar är utformade för att rengöra både ditt ansikte och skägg, medan andra har en formel som fokuserar på känslig hud.

Tvätta ditt ansikte

Vårt första råd är att tvätta ansiktet två gånger om dagen. Det är oftast en gång på morgonen, precis när du vaknar, och en gång på kvällen, strax före läggdags. De som har superkänslig hud kanske bara vill tvätta ansiktet en gång om dagen. Om du rakar dig varje dag, innebär det att du kan inkludera detta steg som en del av din dagliga rakningsrutin innan du förbereder din rakning.

Här följer sju enkla steg för att tvätta ansiktet.

Steg 1: Tvätta händerna.
Steg 2: Håll händerna under varmt vatten och fukta hela ansiktet.
Steg 3: Fördela en liten mängd ansiktsrengöring i handflatan och gnugga händerna tills det börjar löddra.
Steg 4: Låt händerna applicera produkten över hela ansiktet med cirkelrörelser. Tryck inte för hårt, och undvik att få ansiktsrengöring i ögonen.
Steg 5: Skölj ansiktet tills det är helt fritt från ansiktsrengöring.
Steg 6: Torka ansiktet med en mjuk, ren handduk.
Steg 7: Använd en fuktkräm på hela ansiktet och gnugga in allt på samma sätt som om du skulle använda solskyddskräm. En liten mängd räcker långt!

Vad är exfoliering?

Hur man gör exfoliering: Gillette Tips
Exfoliering kallas även skrubb, och är i grunden en krämig eller gelliknande produkt som har lite grova korn inblandade. Exfoliering är särskilt fördelaktigt för de som har fet hud, eftersom det hjälper dig att komma djupt ner i dina porer, ger din hud en bra rengöring och avlägsnar död hud och annan smuts.

Det är ganska enkelt att göra en egen exfoliering med ingredienser som du kanske redan har i ditt hem, som farinsocker, honung, bakpulver, havregryn, kanel, aloe vera eller tea tree-olja. Prova att googla efter några recept och kom ihåg att aldrig använda en exfoliering i ansiktet om den är avsedd för din kropp. Ditt ansikte behöver en känsligare formel.

Raktips: När huden är ren, ska du använda en exfoliering innan du rakar dig för att få en mjukare, närmare rakning. Detta steg fungerar bra, inte bara för ditt ansikte utan även för andra delar av kroppen!

Glöm aldrig solskydd

Överväg att låta solskydd utgöra en del av din hudvårdsrutin. Många fuktkrämer har en viss mängd solskydd. Solskyddsfaktor 15 är FDA:s minimirekommendationer, men American Academy of Dermatology rekommenderar minst solskyddsfaktor 30 för alla hudtyper och hudtoner. På så sätt kan du skydda din hud mot solbränna, rynkor och allvarliga hudproblem. Detta hjälper också till att förhindra bruna fläckar och andra typer av missfärgning. Om du vistas mycket utomhus, bör du tänka på att ha en högre solskyddsfaktor för ditt ansikte och att alltid följa instruktionerna.

Regelbundenhet är nyckelordet här, och om du tycker att det är för jobbigt att följa dessa steg, ta ett steg i taget. Börja med att bara integrera ett eller två steg i din dagliga hudvårdsrutin och bygg vidare därifrån. Resultaten kanske inte kommer direkt, men i det långa loppet kommer du att vara tacksam att du tog dig tid att ta hand om ditt ansikte.

Läs om fler tips för att förbättra din rakningsrutin och andra användbara resurser.

Var denna artikel till någon hjälp?