Bästa rutinen för skäggtvätt

Bästa rutinen för skäggtvätt

Efter ett träningspass, en sen kväll eller lång dag vet du när det är dags att duscha – men glömmer du bort ditt skägg? Ett rent skägg är en viktig del av din övergripande rakningsrutin. Med allt det arbete du har lagt ner på att odla och trimma ditt skägg, vill du inte tumma på din stil och visa upp ett grovt, otvättat skägg.

Här får du veta varför du bör tvätta ditt skägg regelbundet, och våra bästa steg (och produkter) för jobbet.

Vikten av att tvätta ditt skägg

Anledning 1:

Hälsa och renlighet

Fakta: på ditt ansikte kan det finnas en massa bakterier, döda hudceller och annat oönskat skräp. Genom att tvätta skägget – särskilt med hjälp av skägg- och ansiktsrengöring – kan du få bort all smuts och de oljor som byggs upp över tid. En enkel vana kan med andra ord hjälpa till att förhindra förekomsten av inåtväxande hårstrån och irriterad hud efter rakningen, och ett illaluktande skägg.

Anledning 2:

Utseende och stil

Om den första anledningen inte övertalade dig, kommer hela din look att bli bättre när du tvättar skägget. Med rätt process och produkter bidrar du till att skydda ditt ansikte mot torr, fjällig hy, rakfinnar och rodnader. Ett renare skägg är generellt sett också lättare att forma och styla.

Anledning 3:

Lång livslängd

En bra skäggtvätt hjälper dina naturliga oljor att återfukta ditt skägg utan att det ser fett ut. Detta gör att ditt skägg växer sig starkt, samtidigt som det ser fylligare och friskare ut och håller huden undertill återfuktad.

Kort sagt: det är en god idé att hålla skägget rent. Men metoden, produkten och frekvensen spelar roll. Låt oss titta närmare på detta.

Vad utgör en bra skäggtvätt?

Under rakningens historia (som vi har varit en del av under en längre tid) är skäggtvätt en relativt ny produkt, men en som definitivt har kommit för att stanna. Du bör tänka på följande när du ska hitta en skäggtvätt som passar dig:

Ingredienserna

En skäggtvätt är en blandning av en rengöringsgel och ett balsam. Den bör få din hud att kännas ren, lätt och fräsch, samtidigt som den ser till att ditt skägg känns mjukt och lent. Det betyder att de bästa skäggvårdsprodukterna vanligtvis innehåller närande ingredienser, som sheasmör och aloe vera, samt hälsosamma oljor som argan- och jojobaolja. Starkare kemikalier som ofta återfinns i vanliga hårschampon kan faktiskt torka ut ditt skägg och irritera din hud.

Doften

Skäggtvätt är bra på att förhindra att ditt skägg luktar illa, men du vill förstås också se till att du gillar den nya doften. Tänk på olika dofter och vad du föredrar. Vår King C. Gillette skägg- och ansiktsrengöring blandar kokosvatten med vår signaturdoft: citrus, ingefära, peppar, mint, geranium bourbon, lavendel och tonkabönor. Om du har känslig hud, kanske du vill ha en skäggtvätt som är doftfri istället.

Lätt att använda

Det är svårt att underhålla en vana om det känns jobbigt att utföra den. I takt med att skäggrengöring har ökat i popularitet har även mångfalden av produkter ökat. Det är viktigt att hitta rätt skäggrengöring för dig och dina behov. En enkel pumpflaska du ställer bredvid dina andra badrumsprodukter är ofta ett givet alternativ.

Några andra produkter som kan vara aktuella: skäggolja, fuktkräm och ansiktsrengöring. Ta en titt på våra skäggvårdsprodukter om du vill ha mer information.

Så tvättar du ditt skägg

Enkelt men effektivt. Det är både viktigt och enkelt att tvätta skägget, så du bör inte hoppa över några steg för att spara tid. Börja med att ta en dusch eller tvätta ansiktet, och följ sedan dessa steg för att tvätta skägget:

Steg 1

Fördela en liten mängd skägg- och ansiktsrengöring i handen och gnugga upp ett lödder.

Steg 2

Arbeta in löddret i det våta skägget.

Steg 3

Skölj ur ordentligt.

Det är allt som behövs. Vi rekommenderar att du tvättar ansiktet och skägget två gånger om dagen. En gång när du vaknar och ytterligare en gång innan du går och lägger dig. Vi rekommenderar också att du följer upp med lite skäggolja eller fuktkräm av bra kvalitet. Eller varför inte båda? Läs mer om detta här.

Om du har särskilt känslig hud kanske du bara vill tvätta skägget en gång om dagen. Kontakta din hudläkare för att vara säker.

Med den här guiden bör du ha allt du behöver för att hålla ditt skägg fräscht och rent. Vill du ha fler råd och rekommendationer? Kolla in resten av våra raktips.

Var denna artikel till någon hjälp?