Att få en nära rakning: varför fler blad kan hjälpa

Så här får du en hudnära rakning: varför fler rakblad kan hjälpa

Ett enda tunt, vasst och perfekt utformat blad är en bra start. Men för att få en riktigt hudnära rakning behöver du mer än ett.

Varför blir en rakhyvel med tre blad, t.ex. Gillette MACH3, mer hudnära än ett enda blad? Och varför skär rakhyvlar med fem blad, som Gillette Fusion5 ProGlide, ännu närmare huden än MACH3?

För att förstå varför fler rakblad kan ge dig en mer hudnära rakning måste du först förstå hur ansiktets hud och hårstrån beter sig.

Huden i ansiktet är mjuk och formbar, ytstrukturen är mer som en gel än som en hård yta. Skäggets hår är däremot torrt, grovt och strävt, som koppartråd. Det håret ligger i en hårsäck, vilket gör att håret kan röra sig in och ut. En rakhyvel med flera rakblad använder den här egenskapen hos håret för att kunna raka bättre.

Gillettes rakhyvlar med flera blad utformades särskilt för att utnyttja den karaktäristiska rörelsen hos ansiktshår inne i hårsäcken:

  • Det första bladet påbörjar arbetet. Det klipper håret och lyfter det försiktigt från huden under processen.

  • Innan håret hinner dra sig tillbaka helt kommer nästa blad ... och skär av det längre ner.

Den här processen kallas ”hysteresis” och upptäcktes i slutet av 1960-talet när Gillette utvecklade sin första rakhyvel med flera blad.

Knivbladen tre till fem upprepar denna process och skär av det exponerade håret vid allt lägre och lägre punkter.

Detta hjälper våra rakhyvel med fem blad (Fusion5-familjen) att skära mer hudnära.

När rakhyveln har passerat slappnar huden och håret av. Håret dras tillbaka under ytan.

När håret klipps kortare placeras varje blad aningen närmare huden. Det är ett litet avstånd, men det är avgörande för att skapa en behaglig rakning med en slät avslutning. Den tekniska termen för denna kassettkonstruktion är ”progressiv geometri”.

Enkelt uttryckt kan faktiskt fler blad göra ett bättre jobb.

Gillette Fusion5, Fusion5 ProGlide och Fusion5 ProShield: alla med 5 rakblad.

Var denna artikel till någon hjälp?