Hur man odlar ett helskägg | Gillette SE

Så odlar du helskägg

När du odlar ditt ansiktshår för första gången kan det kännas coolt, spännande och underligt på samma gång. Men när vissa delar är mjukare än andra kan det vara svårt att veta hur du ska göra och vem du ska be om råd.

Gillette har hjälpt män att raka sig i över ett århundrade, och därför vet vi allt om hur ett skägg växer, varför det växer som det gör och hur du kan dölja kala fläckar. Så vilken helskäggsstil du än vill testa har vi tipsen på hur du får ett tjockare ansiktshår.

Hur lång tid tar det att odla helskägg?

Tyvärr kan det ta lång tid. Det kan dröja till efter 20-årsåldern innan du har ett fullvuxet skägg, och hur snabbt det växer beror på ditt genetiska arv. Om din pappa, farbröder eller storebror hade ett fullvuxet skägg i de sena tonåren kommer förmodligen även du att ha det. Därför är det bra att testa ett kortare skägg och se hur det växer.

Ansiktshår brukar växa i följande ordning:
  • Överläppen

  • Polisongerna

  • Hakan

  • Kinderna

  • HalsenOm du inte ser att håret växer på överläppen förrän du är mitt i tonåren kan det ta ett antal år innan du har en full skäggväxt. De goda nyheterna är att när du blir äldre kan ditt skägg fortsätta att växa, och det kan bli både fylligare och tjockare flera årtionden efter tonåren. Så om du inte genast får både full mustasch- och skäggväxt ska du rusta dig med tålamod.

Kan du få skägget att växa snabbare?

För de av er som undrar om ni kan få skägget att växa snabbare pratade vi med Dr Kristina Vanooshuyze, Gillettes chef för vetenskaplig kommunikation, för att ta reda på om det finns ett sätt att få skägget att växa snabbare.
Att odla ett helskägg kan kräva att du väntar några år | Gillette SE
Tyvärr är svaret nej. Kristina säger att tålamod är allt när det gäller att odla skägg, och att du inte ska oroa dig. Om du hela tiden undrar hur lång tid det tar innan du har helskägg ska du veta att håret i ansiktet kommer att växa till sig förr eller senare.

De flesta män föredrar att inte ha skägg alls framför ett dåligt skägg, vilket innebär att det är värt att lära sig hur du rakar på rätt sätt, eftersom en välvårdad skäggväxt kräver övning.

Så rakar du dig rätt

Om du kommer ihåg att följa de fem viktigaste stegen varje gång kommer det att gå bra:
  • Tvätta ansiktet innan du använder en ansiktstvätt som King C. Gillette Skägg- och Ansiktstvätt.
  • Jobba upp ett skum med rakkrämen över hela området du vill raka.
  • Börja med att raka i samma riktning som håret växer, raka sedan i motsatt riktning (mot hårväxten) för en slät finish på alla typer av skägg.
  • Skölj bladet varsamt efter några drag och undvik att slå det mot handfatet
  • Applicera aftershave för att återfukta och lugna huden


Givetvis är det nödvändigt att använda rätt rakhyvel, och vi rekommenderar att du använder en av nedanstående om du precis har börjat raka dig:

Gillette ProGlide garanterar en nära rakning och handtaget har vad vi kallar FlexBall-teknik som gör det enklare att föra runt varje kurva av din skägglook.

Om du har känslig hud eller oroar dig för att raka dig om du har acne är Gillette SkinGuard Sensitive rakhyveln för dig. Den har ett extra skydd mellan bladen och din hud så att rakningen blir så behaglig som möjligt.

Hur stylar jag ett skägg med kala fläckar?

Om du vill behålla det ansiktshår du har finns det några olika alternativ när du vill fixa till kala fläckar. Stilar som getskägg och hakbandsskägg utan mustaschär perfekta om du inte har så mycket hår i ansiktet, men du måste ha en bra skäggtrimmer som Gillette Styler 4-i-1 för att behålla en snygg look.

Gillette Styler and Beard Trimmer låter dig trimma, raka och skära dit ansiktshår – den kommer med kammar i tre olika längder såväl som ett ProGlide-rakblad så att du får en nära och slät rakning.

Dessutom är den vattentät så att du kan använda den i duschen om du har bråttom och ändå vill ta fram ditt bästa jag medan du trimmar den skäggstil du vill ha.

Oavsett om du vill ha tips på hur du rakar olika delar av kroppen eller vill veta hur du formar en viss skäggtsil hittar du alla raktips du behöver på Gillettes blogg.

Var denna artikel till någon hjälp?