Guide till rakning med finnar

Så rakar du dig när du har finnar

Att raka sig när man har finnar är inte bara något tonåringar står inför. Du kan få pormaskar och finnar när som helst i livet till följd av hormonförändringar, kost eller till och med vädret

Vi förstår verkligen om du inte gillar tanken på att föra en rakhyvel över dina finnar – men att raka sig behöver inte vara en smärtsam upplevelse som gör att det svider och blöder. Med en varsam teknik och rätt verktyg kan rakningen vara behaglig trots finnarna.

Vad är skillnaden mellan acne och finnar?

Om du har acne har du finnar, men finnar behöver inte alltid innebära att du har acne. Ibland får du lite finnar om du inte har tvättat ansiktet ordentligt eller om huden är fetare än vanligt – det kan hända när som helst. Läs mer om rakning med acne.

Du kan få finnar när dina porer är igentäppta med smuts, bakterier eller överskottsolja medan acne kommer av att hårsäckarna blockeras.

Finnar och utslag är vanligtvis mindre, snällare och mindre smärtsamma än acne, men de har vanligtvis även en liten topp.

Om du trycker på en finne och av misstag rakar av toppen med rakhyveln kan bakterierna som funnits i porerna sprida sig till hela ansiktet och infektera fler porer, vilket resulterar i fler finnar. Därför är en stadig hand väldigt viktigt när du rakar över finnar.

Se skillnaden mellan finnar och rakknottror

Finnar kan se ut som rakknottror och vice versa, och därför måste du kunna se skillnaden.

Rakknottror kan se ut precis som acne eftersom de uppstår när ansiktshåret fastnar under huden, och det är lätt hänt eftersom de är så korta. Instängda hårstrån kan bilda bulor på hudytan och se ut precis som finnar.
rakning med finnar

Så blir du av med rakknottror

Undvik rakknottror genom att återfukta och rengöra ansiktshåret innan du börjar raka dig. Använd produkter som Gillette SkinGuard Sensitive Rakgel eller SkinGuard Sensitive Men’s Shaving Foam, som är designade för att skydda huden mot ytterligare irritation.

Använd rakhyveln varsamt för att undvika att du får rakknottror. Återfukta alltid med en produkt som vår Gillette Aftershave Moisturiser när du är klar.

De 5 bästa tipsen på hur du rakar dig när du har finnar

Finslipa din rakteknik om du har finnar genom att följa de här stegen:
1

Exfoliera före rakning

Innan du börjar raka över finnarna, använd en mild skrubb för att exfoliera ansiktet. Det bidrar till att avlägsna överskottssmuts, bakterier, svett och olja så att de inte byggs upp på rakbladet.

Om du hoppar över exfolieringen kan du sprida både smuts, olja och bakterier över ansiktet med varje drag med rakhyveln, vilket täpper igen porerna.
2

Gå varsamt fram

Gå inte över finnarna med rakhyveln – försök att raka runt dem med varsamma och långsamma drag för att undvika att du skär sönder dem.

Vår SkinGuard Sensitive Rakhyvel kan absorbera lite av trycket från dina hand när du rakar dig så att du inte lägger för mycket tryck mot ansiktet – och det är precis det du behöver när du rakar dig om du har finnar.
3

Raka i hårets riktning

Raka i samma riktning som håret växer med varsamma nedåtgående rörelser med rakhyveln. Var försiktig så att du inte skär av finnarna.

Gillette SkinGuard Rakblad är framtagna för att skydda huden mot irritation och har även certifierats av British Skin Foundation. Därför är de ett perfekt alternativ om du vill vara extra varsam med din hud.
4

Avsluta med återfuktning

Du ska alltid återfukta huden när du har rakat dig. Aftershave balsam är vanligtvis mer skonsamt mot huden än lotion, och därför är vår Gillette Aftershave Balsam perfekt att använda som en del av din rutin efter rakning.
5

Håll ansiktshåret rent

Även om du följer alla våra råd kan det sluta med att du får finnar efter att du har rakat dig om du inte är noga med skägghygienen. Motverka utslag under skägget eller längs den övre läppen genom att använda en skäggolja för att hålla ansiktshåret rent och återfuktat.

Oavsett om du har helskägg eller om du föredrar en renrakad look ska du alltid se till att du gör allt du kan för att ta hand om huden och ansiktshåret så att du alltid känner dig som den bästa versionen av dig själv.

Var denna artikel till någon hjälp?