Ta bort pormaskar: Vad du bör tänka på

Hudvård: Hur uppstår pormaskar och hur tar du bort dem på ett effektivt sätt?

Även om vuxenacne oftast drabbar fler kvinnor än män kan även män ha problem med pormaskar. Hur behandlas pormaskar på bästa sätt? Hur förebygger du uppkomsten av pormaskar? Och vilken effekt har rakning på pormaskar? Vi berättar hur du kan förklara krig mot de där irriterande pormaskarna!

Vad är pormaskar?

Till skillnad från gula finnar behöver inte pormaskar synas men de kan ändå vara irriterande. Pormaskarna sitter ofta på näsan, hakan och ibland kinderna, och behandlas ofta felaktigt vilket leder till att de ökar i antal. Innan du börjar fundera på hur du ska ta dig an denna dermatologiska bråkstake behöver du veta vad de egentligen är. Här är en snabb förklaring: Pormaskar är små porer som syns på hudytan. Du har cirka 300 000 av dem på hela kroppen. De här kanalerna transporterar ut sebum för en optimal återfuktning av huden.
Vad är pormaskar och vad orsakar dem?

Hur uppstår pormaskar?

En pormask uppstår när en por täpps igen. Sebumet (som det produceras för mycket av) oxiderar och mörknar vid kontakt med luften, och yttrar sig som en svart prick på t ex näsan. Överproduktion av sebum kan uppstå av många olika orsaker; en allt för fet kosthållning, fet eller torr hud och av komedogeniska kosmetikaprodukter. Hur blir du av med pormaskar om de har börjat sprida sig?

Här är några tips:

Mål: avlägsna pormaskar

När du tittar på de där svarta porerna frestas du förmodligen att ta bort dem genom att klämma dem mellan fingrarna. Ingen bra idé! Även om det är underbart att se hur den där svarta vätskan tränger ut kan det få allvarliga konsekvenser. Efteråt kan de bilda ett rött ärr som är ännu mindre estetiskt än sin föregångare, och pormasken kan även bli infekterad om du har smuts på fingrarna. Boka istället en tid på ett specialiserat skönhetsinstitut om du vill bli av med pormaskarna på det här sättet.

Ett annat sätt är att du tar ett ångbad i cirka tio minuter och sedan använder två handdukar för att varsamt trycka ut pormaskarna och undvika att orenheter samlas.

Oavsett vilket är det magiska ordet "förebygga". Det är det enda säkra sättet att ha ett ansikte fritt från pormaskar. Om du etablerar en effektiv morgon- och kvällsrutin kan pormaskarna förvandlas till ett minne blott.

Här är stegen du dagligen ska ta för att få en bebislen hud:
1

Djuprengöring

Externa faktorer kan leda till en ansamling av sebum och att pormaskar uppstår. Därför är det otroligt viktigt att du rengör ansiktet med en speciell vårdprodukt på morgonen och kvällen. Rätt sätt att våra din hud? En produkt för acnebenägen hud som rengör huden samtidigt som den är len och mjuk.
2

Fukt

Återfuktning är nyckeln till att slippa pormaskar. Bland annat förhindrar det överproduktion av sebum för att kompensera för din torra hud. Oavsett om du använder gel eller kräm måste behandlingen göras varje dag.
3

En gång i veckan: skrubb och ansiktsmask

Peeling och masker är väl lämpade för djuprengöring av porerna. Om du exfolierar huden en gång i veckan får du en föryngrande effekt samtidigt som döda hudceller försvinner. Vad gäller masker kan du använda sorten du fäster på näsan eller t-zonen eftersom oxiderat sebum avlägsnas utan risk för infektion.
Fukt för huden för att bekämpa pormaskar

Vilken effekt har rakning på pormaskar?

Om du har skägg, ska du behöva oroa dig för pormaskar då? Vi kan försäkra dig om att pormaskar inte uppstår från rakning. Män med skägg ska ta speciellt väl hand om sin hud och skägg för att undvika pormaskar. För att motverka orenheter från igentäppta porer är det viktigt att rengöra skägget med King C. Gillette Skägg- och Ansiktstvätt. Det här gäller även tredagarsskägg! När du rakar dig väljer du King C. Gillette Transparent Rakgel för att återfukta huden och förhindra att pormaskar bildas. Ditt vackraste jag – utan pormaskar!

Var denna artikel till någon hjälp?