Så rakar du benen: Mannens guide

Så rakar du benen: Mannens guide

Det är inte längre bara kvinnor som rakar benen. Allt fler män väljer nu att ta sin manscapingrutin vidare till benen genom att ta bort håret de har där.

För vissa män handlar det bara om att ge håret på benen en lätt trimning för en mer välansad look. Andra vill gärna raka sig vid vristerna om de har skor som visar nedre delen av benen för en snyggare finish.

Men att raka benen har inte bara estetiska fördelar. Massor av simmare och cyklister föredrar också att ta bort håret på benen så att de presterar ännu bättre.

Varför rakar cyklister benen?

När du tar bort håret på benen strömlinjeformar du kroppen vilket kan vara väldigt bra för din prestation när du sportar och tävlar. Därför rakar många cyklister och simmare benen.

Och givetvis är det enklare att dra bort ett plåster från ett hårlöst ben vilket gör alla cyklingrelaterade missöden mindre smärtsamma att hantera, och hjälper dig tillbaka till din topprestation på nolltid.

Så oavsett om du sportar eller har estetiska och personliga anledningar kan rakning av benen öka ditt självförtroende och känna dig mer välvårdad.

Att ta bort hår från benen handlar inte bara om rakning, det är även viktigt att förbereda väl och vårda efteråt. Det bidrar till att minska förekomsten av inåtväxande hår på benen, rakknottror, torr hud och klåda på benen efter rakning.

Läs vidare bland våra rakningstips för män inklusive det bästa sättet att exfoliera och återfukta benen efteråt för en supermjuk och frisk hud.

Så rakar du benen

Så här rakar du benen i tre enkla steg:
1

Mjuka upp håret på benen och exfoliera

Ta en dusch eller ett bad för att förbereda huden för rakning. Varmt vatten mjukar upp håret på benen och gör det enklare för rakbladet att skära igenom.

Ta din favoritskrubb för kroppen och en svamp och gör dig redo att exfoliera. När du exfolierar avlägsnar du döda hudceller, smuts och fett från porerna. Det bidrar till att ge ett slätare resultat och strömlinjeformar din sportprestation. Det är även ett av de bästa sätten att motverka inåtväxande hår på benen.

Inåtväxande hår orsakas av att död hud blockerar en hårsäck vilket gör att håret växer tillbaka in i huden. Inåtväxande hår på benen kan vara både smärtsamt och obehagligt och kan dyka upp lite överallt, inklusive mellan benen.

För att avlägsna döda hudceller från benen och minska risken för inåtväxande hår applicerar du en kroppsskrubb på benen och arbetar varsamt in den i huden med hjälp av en strukturerad svamp innan du tvättar av produkten. Använd även en bra återfuktning när du har rakat benen, det hjälper till att minska risken för att det kliar efteråt.
2

Trimma längre hår

Gå inte direkt på benen med en rakhyvel, börja med att trimma längre hårstrån så att de inte fastnar i rakhyveln. Gillette Styler 4-in-1 är den perfekta prylen för det här – den är 100 % vattentät så att du kan använda den i duschen om du vill.

Om du bara vill ansa benen lite kanske du inte vill göra mer än så har. Om så är fallet kan du gå direkt till steg 5.
3

Jobba upp ett lödder

Du behöver ett riktigt bra lödder hos din rakgel eller ditt rakskum – ta reda på vilken typ av rakkräm du ska välja

Vår Gillette Fusion5 Rakgelär extra bra för manscaping eftersom den kombinerar rakning med hudvård för en slätare och mer behaglig upplevelse och en mjuk och uppfräschande finish.
4

Sätt tekniken

Håll dig till din Gillette All Purpose Styler och fäst ett av våra ProGlide rakblad. Börja alltid med att raka benen i hårets riktning för att undvika irritation eller inåtväxande hårstrån. Sedan kan du raka mot håret. På så sätt får du en slät finish utan irriterande ojämnheter. Du får ett rakblad med stylern när du köper den men du vill se till att du alltid har ett riktigt vasst blad. Och att du inte använder samma rakhyvel som till ansiktet!

Glöm inte att skölja rakhyveln efter 2–3 drag. Detta avlägsnar allt kvarvarande hår, gel och död hud från bladen. Med detta tips för män som rakar benen går det snabbt utan att tumma på komforten.
5

Sköljning och återhämtning

Oavsett om du vill ha helt släta ben eller en lätt trimning ska du alltid avsluta din session med att skölja bort eventuell överskottskräm med varmt vatten.

Nästa steg är återfuktning! Det bästa sättet att återfukta benen är att varsamt klappa huden torr med en mjuk handduk (om du skrubbar med en grov handduk kan du irritera huden och göra att benen kliar efter rakningen).

Använd sedan en aftershaveprodukt som Gillette Aftershave Balm för att lugna huden och låsa in fukten så att dina ben får den återfuktning de behöver så att de håller sig mjuka, släta och friska.

Om du är nöjd med resultatet kan du även använda vår Gillette Styler för att trimma och raka armhålorna, ryggen, huvudet och pubeshåret. Kom bara ihåg att använda ett nytt rakblad för varje kroppsdel...

Tips och tricks för att raka benen utan irriterad hud

Följ dessa tips för hårborttagning på benen på män och få bättre resultat:
  • Byt rakblad ofta. Om du märker att rakbladen är smutsiga, slöa eller missfärgade är det dags att byta.
  • Skölj rakhyveln ordentligt. Genom att skölja rakhyveln ofta kan du undvika att rakbladet täpps till. Rena blad glider bättre och mjukare.
  • Det är bäst att raka benen på förmiddagen. Eller ännu bättre, på eftermiddagen. På kvällen brukar benen svullna och dölja en del av håret, vilket gör det svårt att få en nära rakning.
Tips och tricks för att raka benen utan irriterad hud

Frågor och svar på rakning för män

Hur tar jag bort inåtväxande hår på benen?

Det bästa sättet att bli av med inåtväxande hår på benen är att först tvätta och varsamt exfoliera området under en varm dusch, med en mjuk tvättlapp. Det varma vattnet hjälper till att öppna hårsäcken.

Sticker några hårstrån ut genom huden? Du kan dra ut inåtväxande hår med en steriliserad pincett – men se till att du får med allt. Om du tar bort det inåtväxande hårstrået innan det inflammerade området har läkt kan ett nytt hårstrå börja växa inåt på samma ställe, och du är tillbaka på ruta ett!

Efter några dagar brukar det inåtväxande hårstrået börja läka. När svullnaden har lagt sig kan du ta bort det inåtväxande hårstrået med pincett eller rakning.

När slutar håret växa på benen?

När vi åldras saktar processen ner av naturliga skäl, även om det kan skilja sig från person till person. Hårväxten kan även påverkas av årstiden. På vintern får du mindre D-vitamin från solen som bidrar till att bilda nya hårsäckar, och det kan göra att håret på benen växer något långsammare under den här perioden. Håret brukar växa som mest mellan mars och juli.

Varför tar det bara en dag innan håret växer tillbaka igen?

Hur fort håret växer ut igen har mycket att göra med genetik, kosthållning och träning, och även hudvård kan ha betydelse. Hår hos män som växer tillbaka nästa dag brukar bero på en hög nivå av androgener, ett hormon som ansvarar för hårväxten på kroppen.

Hur saktar jag ner hårväxten på benen?

Det bästa sättet att sakta ner hårväxten på benen är genom hårborttagning med laser, men det passar inte alla. Hårborttagning med laser är en gradvis process där man tunnar ut håret med laserljus som förstör hårsäcken. Det gör att håret inte växer tillbaka i det området även om effekten inte håller till 100 procent. Att ta bort hår med laser tar vanligtvis 6 till 8 sessioner innan man får släta ben som håller.

Var denna artikel till någon hjälp?