Trimning och borttagning av ansiktshår av Gillette Sweden

Trimning och borttagning av ansiktshår

Det finns mer än ett sätt att ta bort ansiktshår. Vi känner alla till rakning och trimning för att hålla ansiktet smidigt och lent, men det är bra att ha koll på olika metoder – särskilt när varje metod har sina egna fördelar (och nackdelar).

Lär dig skillnaderna mellan de olika metoderna för att ta bort ansiktshår, och hur du hittar det som är bäst för dig. Allt från klassisk rakning till elektrolys.

En guide till borttagning av ansiktshår

Metod 1:

Klassisk rakning

Roliga fakta: Rakning gör inte att håret växer tillbaka mörkare och tjockare, och heller inte snabbare eller långsammare, trots de ihärdiga myter som fortfarande florerar. Rakar du dig för första gången? Låt oss visa dig knepen.

Gillette engångsrakhyvlar
Fördelar: Det är så här de flesta av oss först kommer i kontakt med hårborttagning, eftersom det lätt kan göras hemma. Det finns också en mängd olika rakprodukter på marknaden till en relativt låg kostnad.

Nackdelar: Efter rakning börjar håret växa tillbaka med en trubbig topp, vilket ger en tydligare återväxt jämfört med ett naturligt avsmalnande hår som växer ut. Eftersom håret tas bort ovanför hudytan, kan denna nya hårväxt dessutom märkas tidigare. Du kan få hack- och skärsår om du rakar dig med en gammal, slö eller dålig rakhyvel.

Tips: Tvätta och exfoliera huden innan du rakar dig och använd generösa mängder rakgel. Lugna och återfukta huden efter rakning med en återfuktare.
Metod 2:

Trimning

Här pratar vi om en elektrisk trimmer, som King C. Gillette skäggtrimmer.

Fördelar: När en skäggtrimmer används på rätt sätt, kan borttagning av ansiktshår vara en relativt enkel och smärtfri upplevelse. Det är dessutom enkelt att utföra torrakning med en trimmer om du har ont om tid.

Nackdelar: Du kommer inte riktigt lika nära huden som rakning med andra metoder. Troligtvis blir det lite stubb kvar efteråt. Risken finns också att du råkar ut för rakbränna om du inte använder din trimmer på rätt sätt.

Tips: Tryck inte för hårt när du använder en rakhyvel, så undviker du rakbränna.

Metod 3:

Elektrolys

Denna hårborttagningsmetod har redan en ledtråd i namnet. Elektrolys innebär bokstavligt talat att en elektrisk ström leds genom en hårsäck, vilket förhindrar att nytt hår växer ut.

Fördelar: Det är en permanent behandling, och ingen annan metod gör något liknande. Denna metod fungerar också för flera olika hud- och hårtyper, inget underhåll krävs och inga kemikalier är inblandade. Du behöver heller inte någon eftervård eller återhämtning efter proceduren.

Nackdelar: Du behöver genomgå flera sessioner för att slutföra hela hårborttagningsprocessen, och du kan uppleva visst obehag eller smärta. Även om det är sällsynt finns det också en liten risk för negativa effekter som ärrbildning. Just därför är det viktigt att alltid låta en licensierad dermatolog utföra behandlingen.

Tips: Boka in ett möte med en licensierad hudläkare om du vill veta mer. Is kan lindra eventuell smärta efter processen.

Metod 4:

Vaxning

Om du inte är bekant med vaxning, är detta också precis vad det låter som. Smält vax fördelas på huden, remsor läggs ovanpå vaxet som sedan dras i motsatt riktning mot hårväxten, vilket tar bort hårsäckarna.

Fördelar: Eftersom håret dras ut med rötterna kan vaxning göra att du slipper ansiktshår i upp till fyra veckor. Du måste dock se till att håret är minst en halv centimeter långt innan du vaxar.

Nackdelar: Aj … Vaxning kan ibland även orsaka inåtväxande hårstrån, men om du exfolierar innan och applicerar fuktkräm efteråt, kan du undvika detta. Om du använder någon form av Retin-A i din fuktkräm, bör du helst undvika vaxning. Användning av sådana produkter kan tunna ut huden, vilket kan medföra båda rodnad och andra skador när du vaxar dig.

Tips: Även om du kan köpa vaxset för hemmabruk, rekommenderar vi att gå till en professionell salong. Se också till att de använder en ny pinne (som applicerar vaxet) varje gång, eftersom detta hjälper till att förhindra infektion.

Metod 5:

Hårborttagning med laser

Det låter kanske high-tech, men den här metoden har funnits ett bra tag nu. Den använder värme från en laser för att ta bort hår. Detta skadar hårsäcken så att den inte växer tillbaka lika lätt.

Fördelar: Utöver elektrolys är detta den hårborttagningsmetod som håller längst. Den är också relativt smärtfri jämfört med metoder som vaxning.

Nackdelar: Detta är den dyraste metoden, och även om den ofta marknadsförs som permanent, växer oftast lite hår tillbaka efter ett tag. Du kan också komma att behöva genomgå flera behandlingar.

Tips: Gå alltid till en utbildad hudläkare om du vill ta bort hår med laser. De kan också ha rekommenderade produkter som ser till att bedöva huden, både under och efter proceduren. Det mest smärtkänsliga området på ditt ansikte tenderar att vara det ovanför överläppen, så ha det i åtanke.

Eftervård för din hud

Vi har sagt det förr, och vi säger det igen: fuktkräm är allt. Oavsett vilken metod du väljer, kommer en fuktkräm att vara din bästa vän när du vill hålla din hud slät och återfuktad.

Så var landar vi? En hudnära rakning med en rakhyvel? En behandling på en laserklinik? Nu vet du skillnaden. Här finns fler råd för att trimma ditt ansiktshår, eller våra bästa steg för kroppsrakningav andra områden.

Var denna artikel till någon hjälp?