Skäggets historia

Skäggets historia

Från helskägg och flintaskärva till trimmers och tangorabatt

Från helskägg och flintskärv till trimmare och tangorabatt
Just nu är trenden kanske skäggigare än någonsin. Men vi har sett många olika mer ansade varianter på ansiktsbehåring genom åren: tredagars, tangorabatt och skepparkrans för att bara nämna några. Här går vi igenom några skäggstilar du kanske har haft - och några som du kanske behöver förbereda både dig och trimmern på.

Skäggets och rakningens härkomst

Skäggets ursprung och rakning
Ingen vet riktigt när vi började raka oss eftersom vanor som etablerats innan vi hade ett skriftspråk är svåra att fastställa. Men det finns fynd av flintaskärvor från stenåldern som visar att vi kanske redan då trimmade skägget.

Vi kan också anta utifrån historisk dokumentation att när man rakade sig förr, gjorde man det ofta av praktiska skäl: för att slippa ohyra. Skägg och skägglöshet kunde också ha religiös koppling och förekom ända från tidiga egyptiska präster till 1700-talets katolska påvar.

Skägg och rakning under 1800-talet

I mitten av 1800-talet slog skägg igenom brett i Sverige. Kanske delvis för att Karl XV hade skägg men också för att många ansåg att man slösade värdefull tid på att raka sig. Skäggtrenden fick fart på uppfinningar som vax, locktång och mustaschformare som hjälpmedel för att skapa det perfekta skägget.

Många av de skäggstilar vi ser idag, syntes faktiskt redan på 1800-talet men nu tar vi hjälp av mer moderna stylingverktyg, som till exempel en riktigt bra elektrisk trimmer för att fixa vår Balbo eller Beardstache.

Skägg och rakning under 1900-talet

På 1900-talet kommer det en mottrend mot de långa skäggen och mustascherna. Då ansågs det istället som onödigt att ödsla massa tid på att sköta och ansa ett skägg. King Camp Gillette utvecklade samtidigt säkerhetsrakhyveln med flerbladssystemet, det vi ofta kallar den moderna rakhyveln. Det blev enklare att raka sig snyggt och säkert hemma.

Renrakat blir sen en trend som håller i sig fram till 40-talet när eleganta mustascher som till exempel tangorabatten, börjar synas här och där på vita duken.

Modern tid

Från 60-talet och fram till 00-talet byter skägg och rakat av varandra i modet med ungefär tio års mellanrum. Vilket har gjort att vi de senare decennierna har vi sett en mängd olika stilar och trender.

Det intellektuella skägget på 60-talet, till 70-talets mustasch och yviga polisonger som nästan alla - från rockstjärnor till politiker bar. Eller 80-talets tredagars stubb som vi såg i TV-deckare och musikvideor för att inte tala om alla goatees och soul patches (det lilla skägget precis nedanför läppen) som syntes i otaliga musikvideor på 90-talet.

Nu har helskägget dominerat ansiktshåret ett bra tag. Och om det är något vi vet så är det att modet går i cykler och att en trend oftast följs av en mottrend. Kläderna har sneglat mot 90-talet länge. Vad gör du - renrakar eller tar du steget och trimmar en soul patch?

Få till din skäggstil med Gillettes Styler eller uppnå en riktigt nära rakning med en hyvel ur Pro-serien.

Var denna artikel till någon hjälp?