Kan jag undvika svett under armarna? | Gillette SE

Hur slipper du svett under armarna?

Det är otroligt viktigt för våra kroppar att svettas eftersom det reglerar vår kroppstemperatur, men vissa av oss svettas mer än andra. Även om viss svettning förväntas efter träning eller sport kan det bli ett problem när du svettas utan anledning.
Varför svettning är viktigt | | Gillette SE

Varför svettas armhålor så mycket?

Svetten hanteras av våra svettkörtlar som ligger strax under hudytan. Män har mellan 2 och 4 miljoner svettkörtlar under hudytan – det innebär att det finns 100 till 200 svettkörtlar per kvadratcentimeter.

Det finns två olika typer av svettkörtlar:
  • Merokrina svettkörtlar som huvudsakligen sitter på händerna, fötterna och pannan och utsöndrar en doftlös värmereglerande svett berstående av vatten och mineralsalt.
  • Apokrina svettkörtlar som sitter i armhålorna och på genitalierna. Hur aktiva de är beror på fysisk stimulans vilket leder till svettning som består av feromoner. Den här typen av svettning uppstår i puberteten och framåt och är mindre vanlig senare i livet.


För att svetten ska märkas måste den transporteras under dermis via porerna. Harrakning under armarna någon effekt på svettningsfrekvensen?

Kan jag minska risken för att svettas om jag rakar mig under armarna?

Det handlar om hur du rakar dig. En Gillette-studie visar att rakning kan vara 2,5 gånger så effektivt som att tvätta sig med tvål när det gäller att minska svettdoften.
Kan rakning av armhålorna minska risken för svettningar? | Gillette SE
Efter rakning under armarna och rengöring med tvål såg man en minskning av kroppsodören med 57 % medan rengöring med endast två minskade kroppsodören med 23 %. Det här visar att om du rakar dig under armarna kan du minska risken för kroppsodör till följd av att du svettas under armarna.

Armhålorna och annat kroppshår kan bli en svettransportör, och kan blöta ner dina kläder bara för att håret är i kontakt med materialet. Om håret i armhålan har avlägsnats minskar risken för att svetten fastnar på huden och den syns endast om du gnuggar huden mot tyget på dina kläder.

Även om du bara trimmar håret kan du minska synlig svett under armarna och därmed minska storleken på svettfläcken.

Kan kosten påverka svettningsfrekvensen?

Visste du att du löper större risk för att svettas när du äter vissa typer av mat? Koffeinhaltiga drycker och kryddstark mat kan stimulera och trigga aktivitet i dina svettkörtlar och göra så att du börjar svettas mer.

En god hygien är det viktigaste

En god hygien är nyckeln till att hålla svettningen under kontroll. Tvätta dig noggrant under armarna med tvål i duschen varje dag, klappa dem torra innan du applicerar antiperspirant.

Följ de här tipsen för en mer behaglig sommar och ta reda på hur du anpassar din groomingrutin till varmare väder.

Var denna artikel till någon hjälp?