närbild av mannens ögonbryn

Komplett stilguide till hur du formar dina ögonbryn

Det börjar bli allt vanligare att män vårdar sina ögonbryn. Det är inte längre ovanligt att se en kille få sina ögonbryn trådade, även om det är en ganska obehaglig upplevelse (liknande vaxning) och för att inte nämna att det blir dyrt med tiden.

Mäns ögonbryn kan se ganska ovårdade ut om de inte vårdas ibland, och du kan lätt göra det hemma bara du har rätt verktyg.

Undvik monobrow genom att hålla koll på hår som växer mellan ögonbrynen och se till att ditt ansikte är inramat av ögonbryn som är formade till att passa just ditt ansikte.

Varför har vi ögonbryn?

Det kan kanske kännas som att du måste lägga massa tid på att vårda ögonbrynen utan att kanske ens veta varför du har dem. Ögonbrynen är väldigt viktiga för att hålla borta smuts, svett och överskottsolja samt bakterier från ögonen, så att du fortsätter att se så bra som möjligt.

Så formar du ögonbrynen efter ditt ansikte

Dina ögonbryn ska rama in ditt ansikte och du kan se till att de verkligen gör det genom att hitta var de ska börja och sluta.

Det gör du genom att ta en penna eller tunn borste och hålla den i nivå med den yttre näsborren – den parallella punkten på brynbenet är där innerkanten av dina ögonbryn ska börja.

Håll sedan pennan på samma plats men vinkla den uppåt mot ögats yttervrå – här ska den yttre delen av dina ögonbryn sluta.
mans groomade ögonbryn
Vinkeln på dina ögonbryn är också viktig, och den behöver passa din ansiktsform.

Vanligtvis passar raka ögonbryn ett ovalt format ansikte bäst medan lätt vinklade ögonbryn hjälper till att ge extra definition till ett rundare ansikte. Om ditt ansikte är mer fyrkantigt kan du använda en ögonbrynstrimmer för att skapa lätt rundade kanter på dina ögonbryn. Killar som har ett hjärtformat ansikte bör ha mer definierade vinklar eller bågar på sina ögonbryn.

Till slut handlar allt om att rama in ansiktet för att framhäva dina bästa drag. Så kör inte bara på utan ge din ögonbrynsform lite eftertanke först.

Blir ögonbrynshår längre med åldern?

Ögonbrynshår kan faktiskt bli längre när du åldras, så om du har märkt att du har hårstrån som lever sitt eget liv är det tyvärr ett tecken på att du håller på att bli äldre.
mans ögonbryn närbild
Roliga fakta: den här extra tillväxten sker som ett resultat av att hårsäckarna exponeras för testosteron under en längre period – och därför kan du även börja notera oönskat hår i både öron och näsa.

Så trimmar du dina ögonbryn rätt

Gillette All Purpose Styler och skäggtrimmer fungerar även som en jättebra ögonbrynstrimmer för män. Den har en inbyggd precisionstrimmer som hjälper dig att fortsätta att vara snygg och elegant. Dessutom kan du använda den i duschen, även om vi inte rekommenderar att du gör något med dina ögonbryn utan en spegel. Se till att du har en stadig hand och endast trimmar bort lite hår i taget för att undvika missöden.

Om du har tjocka ögonbryn innebär de inte att de inte kan se vårdade ut – se bara upp så att du inte rakar bort för mycket eftersom det helt kan ändra formen på ditt ansikte, inte nödvändigtvis på ett positivt sätt. Ett bättre sätt att hålla tjocka ögonbryn under kontroll är att kamma dem lite diskret med jämna mellanrum så att de håller sig på plats.

Om du börjar notera små inslag av silver i ögonbrynen ska du inte falla för frestelsen att plocka dem; det kan sluta med att du börjar notera ännu fler grå hårstrån och det kan vara svårt att veta när du ska sluta. Omfamna istället den grå/svarta looken – den kan ge ditt ansikte lite extra karaktär och om dina ögonbryn är välformade kan du ändå känna dig snygg och som den bästa versionen av dig själv.

Gillette Styler är otroligt användbar och du kan använda den till att trimma allt från dina ögonbryn till ditt skägg till ditt rygghår.

Hur lång tid tar det innan ögonbrynen växer ut igen?

Om din hand slinter lite medan du formar ögonbrynen försök att inte få panik, och försök inte att trimma nästa ögonbryn på samma sätt så att de matchar. Det kan nämligen sluta med att det ser ännu värre ut.

Ha tålamod, ögonbryn har en tendens att växa tillbaka ut inom några månader. Om du bara har råkat raka av en liten fläck kan de växa ut igen ännu snabbare – investera i en ögonbrynspenna under tiden.

Var denna artikel till någon hjälp?