Hur du klipper ditt eget hår: En frisörguide

Så klipper du ditt eget hår: Barberarens guide

En snygg frisyr är nyckeln till en mans självförtroende. Beroende på hårtyp och hårstil klipper vissa män sitt hår så ofta som en gång i veckan. När det inte går, hur gör man? Barberaren Danny Silvestry i Winchester gav oss några tips på hur en man kan klippa sitt eget hår hemma.

Danny rekommenderar snagg eftersom den är praktisk att göra själv och kräver lite underhåll. Det finns olika varianter att välja på inklusive crew cuts, flat tops och fades. Om du inte har klippt håret själv förut rekommenderar Danny att du börjar med att snagga håret, vilket innebär att du klipper det jämnt över hela huvudet, med en naturlig eller avsmalnande nacke.

Den första snaggen uppstod när hårklippningsverktygen uppfanns på 1800-talet.

När vi pratade med Danny underströk han även vikten av vad han kallar för #barbertherapy – barberare är inte bara bra på att klippa hår, de är även fantastiska lyssnare. Läs Dannys tips på hur du klipper ditt eget hår och tar hand om din snagg med hjälp av din barberare så att du känner dig som den bästa versionen av dig själv. Det här berättade han:

Ditt klippkit för hemmabruk

Om du vill klippa dig själv behöver du:


Obs: om du ska använda sax, se till att det är en riktig hårsax – ingen kökssax eller nagelsax tack!

När du använder en hårtrimmer för första gången, börja med den högsta siffran eftersom den ger det längsta alternativet. Jobba dig sedan ned för de lägre numren tills du har fått den längd du vill ha.

Det kan också vara bra att dubbelkolla med din barberare – skicka en bild på dina verktyg så kan de kanske hjälpa dig att hitta rätt inställning och ge dig några bra tips.

Bästa tipsen för din hemmaklippning

Mitt första tips till alla som funderar på att klippa håret själva är att inte oroa sig eller få panik om det blir fel.

Mitt andra tips är att klippa håret så kort som möjligt: en snagg är förmodligen det bästa alternativet när du klipper håret hemma. Snaggen är både maskulin och kräver lite underhåll, och dessutom ger den väldigt lite utrymme för misstag.

Om det där med att klippa håret själv inte passar dig, använd stylingprodukter för att tämja håret tillfälligt. Stylingprodukter är ett jättebra sätt att testa olika stilar och tynga ner håret för att förhindra flygiga hårstrån.

Ska jag skaffa en helt ny frisyr?

Även en snagg kan vara utmanande, framför allt om den inte alls liknar din vanliga frisyr.

Alla andra frisyrer kräver arbete med saxen, och jag rekommenderar att du inte testar själv utan istället bokar tid hos en barberare.

Under tiden hittar du nya frisyrer på pinterest och instagram som du kanske vill testa. Spara bilderna i telefonen – din barberare kommer att bli glad över att ha något att gå på nästa gång.

Hur ofta ska jag klippa mitt hår själv?

Hur ofta du behöver klippa håret beror på din frisyr. En snagg kan växa ut på en till två veckor, och därför måste du klippa dig ganska ofta om du vill behålla en snygg frisyr.

Å andra sidan håller längre frisyrer och frisyrer klippta med sax i fyra till sex veckor beroende på hårtyp.

Kan jag klippa håret helt på egen hand?

Om du inte klipper dig hos din barberare rekommenderar jag att du ber någon att hjälpa dig om det finns möjlighet till det.

Om du klipper ditt hår utan hjälp sitter de svåraste delarna i detaljerna. För mig handlar en frisyr om finslipning och detaljer – det är där jag lägger mitt fokus och verkligen har möjligheten att vara kreativ. Om du klipper håret själv måste du acceptera att du inte får samma finess för tillfället.

Så snaggar du håret själv i 7 enkla steg

Följ de här sju stegen för att skapa den perfekta snaggen hemma:
1

Förbered

Frigör tid så att du vet att du inte behöver stressa dig igenom klippningen. Samla all utrustning och lägg ut den framför dig – det sparar dig tid senare.
2

Välj längd

Börja med att välja en ängre längd på hårtrimmern och börja trimma ena sidan av huvudet för att se hur mycket hår som försvinner. Om du vill ha en kortare längd, minska ner på trimmern och testa dig fram tills du hittar den längd du tycker passar dig bäst.
3

Testa alla riktningar

När du har hittat rätt längd på hårtrimmern kan du klippa håret i alla riktningar på huvudet, både i och mot den riktning håret växer i.

När du tycker att du har tagit bort allt hår du vill är det bra att låta någon kolla så att du inte har missat en sektion. alternativt kan du försöka vinkla två speglar så att du kommer åt att själv se i nacken.

Om du behöver korrigera, ta gott om tid för det och var så noggrann som möjligt.
4

Borsta, borsta, borsta

När du borstar håret får du bort allt trimmat hår så att du ser exakt vad som finns kvar. Borsta gärna håret medan du klipper dig. Oroa dig inte för alla hårstrån på golvet, du kan städa upp när du är färdig!
5

Upprepa steg 3

När du har tagit bort allt överskottshår med borste eller kam går du över håret igen med trimmern. Fortsätt tills din frisyr är jämn och snygg.
6

Allt sitter i detaljerna

Använd en detailer eller en precisionstrimmer för att få en extra snygg frisyr. Massor av män hoppar över det steget när de klipper håret själva, men det kan faktiskt göra en stor skillnad för slutresultatet.

Fokusera mest på området runt öronen och nacken. Om du vill klippa en riktigt snygg silhuett ska du välja en avsmalnande stil. Den växer ut mycket snyggare än en fyrkantig finish och förhindrar att du klipper för mycket i nacken. Den perfekta avsmalnande nacken kan kräva en del övning och du kan behöva en hjälpande hand.

Se till att du har rakat bort allt hår under din naturliga nacklinje innan du avslutar.
7

Duscha

Beundra din supersnygga snagg och var stolt över din prestation. Belöna dig själv med en lång och skön dusch och tvätta håret ordentligt.

Om du behöver ännu fler tips, fråga din barberare. Jag och många andra började jobba med det här för att hjälpa människor. Därför tar jag mig alltid tid för mina kunder när de behöver tips och råd.

Var denna artikel till någon hjälp?