Säkerhetsrakhyvelns utveckling

Rakhyvelns utveckling

Rakhyvlarna har utvecklats dramatiskt under det senaste århundradet. Från den första rakhyveln – ett rakhyvelhandtag med ett rakblad med dubbla eggar – till Fusion5 ProGlide med FlexBall-teknik, har Gillette® legat i framkanten när det gäller rakningsinnovation. Se hur Gillettes innovation har producerat bättre rakningar i mer än ett sekel.

Sekelskiftet börjar med systemrakhyveln

År 1903 introducerade Gillette världens första systemrakhyvel – en tvådelad rakhyvel med ett tunt, starkt, vasst rakblad med dubbla eggar, fäst vid ett återanvändbart handtag. När Gillettes rakhyvel och system kom ut på marknaden tog det inte lång tid innan rakbladsförsäljningen uppgick till flera miljoner.
Gillette Platinum Plus Dubbelkant blad
Alla älskar en klassiker. Möt Gillette Platinum-Plus Double-Edge Blade.

En era av innovation för rakhyvlar

År 1971 kom Gillette med ännu en rakhyvelsinnovation i och med lanseringen av Trac II®, den första rakhyveln med dubbelblad. Inte långt efter, 1977, utvecklade Gillette rakhyvlarna igen med Atra/Contour-systemet. Detta gav män kraften i den första dubbelbladiga rakbladskassetten med ett rörligt huvud, vilket gjorde att bladen bättre kunde följa ansiktets konturer för en ännu mer hudnära rakning än tidigare.

”Gillette introducerade världens första systemrakhyveln – en tvådelad rakhyvel med ett tunt, starkt, vasst rakblad med dubbla eggar, fäst vid ett återanvändbart handtag.”

Tänka utanför bladet

1985 nådde Gillettes förmåga att förnya rakhyveln längre än stålbladen och handtaget. Nu när Atra Plus/Contour Plus lanseras kommer Gillettes första rakhyvel med en smörjmedelsremsa på marknaden. Genom att införliva denna remsa ovanför bladen förbättrades rakhyvelns glid-förmåga över huden, vilket gjorde rakningen mer behaglig. År 1990 var de dubbla bladen på Sensor®-rakhyveln individuellt monterade på mycket känsliga fjädrar som automatiskt justerades efter konturerna på ens ansikte.

Bryter prestandabarriären

År 1998 gav Gillette män en ännu slätare och hudnära rakning med* lanseringen av MACH3, den första rakhyveln med tre blad. Gillette har fortsatt att förnya sig med MACH3-systemet och utökar kapaciteten hos denna rakhyvel i nutid med MACH3 Turbo, med fler smörjmedel och ett större Skin Guard jämfört med MACH3.
Gillette Familj med rakhyvlar

Dagens teknik i arbete

År 2006 kom Fusion5 i manuella och eldrivna versioner. De har fem blad och överträffar MACH3 när det gäller komfort. Fusion5 ProGlide® anlände 2010, och tog precision och prestanda längre med tunnare och finare blad.** GILLETTE BODY™, som lanserades 2014, förändrade manscapinglandskapet som vår första rakhyvel som byggdes för mäns kroppar. Samma år fördes även vår nästa utveckling inom rakning – Fusion5 ProGlide med FlexBall™-teknik, en rakhyvel med svängförmåga åt flera håll som är byggd för att maximera kontakten med varje ansiktskontur.

Nästa rakhyvel kommer allt närmare

Gillette slutar aldrig att leta efter nya sätt att förbättra din rakupplevelse. Vi vill hjälpa dig att se så bra ut som möjligt varje dag och det ligger bakom vår strävan att ge män den mest hudnära och precisa rakningen i världen. För mer än hundra år sedan sa King C. Gillette, ”Vi slutar tillverka rakblad när vi inte kan fortsätta att göra dem bättre”.

Var denna artikel till någon hjälp?

*Jämfört med Blue2 Plus
**Första fyra bladen istället för Fusion5