Manlig mental hälsa och att undersöka sig själv spelar roll och betyder mycket!

Män tenderar att undertrycka sina svaga sidor, men när de gör det kan detta orsaka hälsoproblem. Ju tidigare de upptäcker sina symptom på manliga sjukdomar, såsom prostatacancer, desto större är chansen för behandling.

I dagsläget får två tredjedelar av de män som drabbas av en tumör sin diagnos tidigt. Att ha Movember som en plattform, och genom att flera människor som du deltar, kan denna procentnivå bli ännu högre.

Genom att bryta ned tabun och öka medvetenheten om detta ämne, ger vi dig 5 fakta om mäns hälsa som alla borde känna till:
1

Att dela upplevelser med andra män betyder mycket!

En av de vanligaste saker som äldre personer ångrar, är att de slutat gå på fester och roliga aktiviteter med vännerna. Gör inte samma misstag! Det kanske inte märks, men om du senarelägger dina nöjen om och om igen kan det påverka den mentala hälsan och öka stresspådraget.

Med andra ord behöver du avsätta lite tid för polarna! Planera en resa med vännerna, träna med dina grannar eller träffa kollegerna på kontoret och titta på en fotbollsmatch. Genom att koppla av efter arbetet eller under helgen kan du ladda batterierna.
2

Samtal män emellan hjälper också

En god vän kan tillbringa en hel eftermiddag i tystnad med dig utan att du känner dig obekväm. Att prata och lyssna på varandra är också ett sätt att visa stöd. Om något stör dig eller du har ett problem, ska du vända dig till dina närmaste vänner! Tala öppet om vad som oroar dig och försök att inte dölja dina känslor.

Genom att undertrycka allt överbelastar du kropp och själ, vilket kan påverka din mentala hälsa. Det är därför självmordsstatistiken för män är så hög (tre gånger högre än för kvinnor). Att utväxla åsikter och ha en öppen dialog, antingen personligen eller över telefon, hjälper dig att frigöra stress. Två hjärnor tänker bättre än en! Någon kanske förvånar dig med en innovativ lösning.

Att lära sig lyssna och ha en empatisk hållning är också nyckeln till att stärka din relation med andra och ta hand om deras mentala hälsa. Var uppmärksam på hur din familj och dina nära vänner mår och gör dem medvetna om att du finns där för dem. Om du inte vet hur du ska inleda en konversation så finns det några tips här:

  • Fråga vad som är fel. Fråga dina vänner, din partner eller din familj hur de mår, speciellt om du märker att något är annorlunda med dem.
  • Låt dem vädra sina åsikter. Lyssna noggrant och utan att döma. Glöm inte bort att studera detaljer.
  • Uppmuntra honom att förändra situationen. Ge enkla förslag som kan hjälpa dig. Erbjud ditt sällskap och villkorslösa stöd.
  • Tappa inte kontakten. Ring ibland för att följa upp situationen.

Om du tror att en vän eller någon du håller kär behöver hjälp eller är i omedelbar fara ska du kontakta räddningstjänsten på 112.
3

Att känna till riskerna kan rädda liv

Bara i Europa påverkar prostatacancer en åttondel av männen (en signifikant siffra). Att vara medveten om riskerna och tala med din läkare om din hälsa bidrar till att förhindra sjukdomar och att vara observant på varningstecken.

Latinamerikaner och människor med afrikanskt ursprung tenderar att löpa större risk för prostatacancer. Även män över 45 år. I fall som dessa, kan besök hos en specialist en gång om året minska risken, speciellt om sjukdomen är ärftlig i släkten.

Kom ihåg att varje upptäckt är en nyckel i att bekämpa prostata- och testikelcancer. Vid tidig behandling ökar chansen för överlevnad i fem år med 98%.
4

Att undersöka sig själv ska vara en del av vardagen

Testikelcancer är en av de vanligaste sjukdomarna bland yngre. Tyvärr vet inte alla män hur de ska undersöka sin kropp. Ju tidigare du lär dig hur du undersöker dig själv, desto fler chanser har du att upptäcka avvikelser. Vet du inte hur du gör det? Vi visar dig steg för steg:

  • Det bästa tillfället att undersöka dig själv är när du tar en varm dusch.
  • Känn försiktigt igenom varje testikel. Lär dig hur du mäter storleken och håll ett öga på områden som smärtar eller värker.
  • Testiklar är lätta att palpera. Glöm inte att skillnaden i storlek mellan dem är normal och att den ena kan vara lägre än den andra (i allmänhet den vänstra).
  • Om det finns en klump eller svullnad i testikeln är det en varningsflagga. Ändringar i vikt och form på testiklarna är också ofta tecken på ett problem. Om du upptäcker något under en egen undersökning är det viktigt hålla dig lugn! Istället för att ignorera tecken ska du ta ett djupt andetag och boka tid hos läkaren.
5

Att träna och röra på sig mer rekommenderas alltid

Att vara verksam i en sport eller träna regelbundet förbättrar hälsan och stärker sinnet. Det räcker att ta en promenad i parken för att minska blodtrycket och höja metabolismen. Att hålla sig aktiv hjälper också till att hålla extra kilon och stressen på avstånd. Kom ihåg att den fysiska aktiviteten producerar lyckohormoner (endorfiner) som på ett positivt sätt påverkar din livskvalitet.

Gillar du inte att träna ensam? Att träna i grupp kan vara ett perfekt sätt att ha kul med grabbarna: Detta tar oss tillbaka till första punkten på listan. Livet går i cykler!

Var denna artikel till någon hjälp?