Grått hår: Svar på dina frågor| Gillette SE

Grått hår: Svar på dina frågor

Du behöver inte nödvändigtvis få grått eller vitt hår när du blir äldre, men det är väldigt vanligt. Oavsett om du har din naturliga hårfärg uppblandad med grå hår eller är vit som snö kan den där mörka looken kännas som ett minne blott.

Givetvis kan du välja att färga håret och skägget eller så kan du bestämma dig för att omfamna din nya look och få den att fungera för dig.

Varför blir hår grått?

På sistone har det blivit ganska populärt att färga håret vitt eller grått, och därför är det tydligt att färgen har ett bättre anseende idag än hos tidigare generationer, men varför får vi egentligen grått hår när vi åldras?

Melanocyter heter cellerna som producerar pigment i hud och hår. När vi åldras är de inte längre lika bra på att producera melanin, och därför kan håret börja bli grått eller vitt.

Dr. Netter, specialist inom kosmetisk dermatologi, förklarar: "Grånande hår och skägg är ett fysiologiskt tillstånd hos en åldrande hårsäck. Det finns ingen medelålder för när vi först börjar få vitt hår, det avgörs helt av vårt genetiska arv."
Varför blir håret grått? | Gillette SE
Även om genomsnittsåldern för män ligger runt 50 år, börjar vissa män bli gråhåriga redan när de är i 20-årsåldern.

Varför är grått hår tjockare?

En vanlig företeelse när vi har utvecklat grått hår är att dessa hårstrån känns mycket tjockare än förut.

När håret slutar producera melanin är de nya hårstråna naturligt mycket strävare och tjockare. Det här kan däremot variera från person till person. Vissa silverrävar märker ingen skillnad på texturen i håret, medan andra tycker att grått hår är mer svårthanterligt.

Om det senare låter som du, slit inte ditt hår för det! Ett enkelt trick för att hantera strävare hår är att använda ett schampo framtaget för torrt hår, som vanligtvis innehåller arganolja eller kokosolja. De här ingredienserna innehåller fettsyror som är perfekta för att återställa torrt och strävt hår så att det håller sig mjukt och fräscht.

Att dra ut grå hårstrån

Det finns en myt om grå hår – att du inte ska dra ut dem därför att då växer de tillbaka i ett ännu större antal. Det finns inga bevis för det här, och om du drar ut vita eller grå hårstrån har det ingen effekt varken på pigmentering eller att de skulle bli ännu fler.

Med det sagt kan du skada hårsäckarna och till och med förhindra att nya hårstrån växer ut i området om du börjar dra ut hår.

Dr Netter säger: "När håret blir vitt förblir det så. Om du drar ut hårstrån kan det försvaga hårrötterna och leda till permanent hårförlust över tid. Därför har du ingen anledning att behandla ditt vita hår på ett annat sätt."

Innebär grått hår att du inte blir flintskallig?

Det är lika bra att vi säger det direkt – att du utvecklar grått hår innebär inte att du inte kommer att tappa det, och vi förstår att det är en besvikelse. I vilken takt ditt hår grånar eller faller av har med ditt genetiska arv att göra, precis som andra livsstilsfaktorer som stress, rökning, medicinskt tillstånd och till och med din kosthållning.

Nästan alla män upplever någon form av hårförlust under sitt liv, och det samma kan sägas om grått hår. Det är en naturlig del av vårt åldrande och något vi bör omfamna – det innebär absolut inte att du inte kan uppgradera din stil så att den passar ditt något tunnare hår. Klicka på länken nedan för att hitta de bästas frisyrerna för en tunnare hårlinje.

Grått hår eller grått ansiktshår

Det finns ingen speciell regel för när de första grå hårstråna börjar uppenbara sig i ansiktet, de kan hinna före de grå stråna i håret på huvudet.

Givetvis har ansiktshår och huvudhår inte samma textur, och det är för att skägg är exponerat för en högre hormoniell kontroll – hårsäckarna behöver mer testosteron för att producera ansiktshår. Det innebär att skägghår kan vara tjockare och strävare vilket kan leda till att vita hårstrån sticker ut mer.

Dessutom är tillväxtcykeln hos åldrande hår och hårförlust något som varar i flera år, medan samma cykel endast varar några månader för ett skägg. Därför kan det verka som att håret i skägget blir grått eller vitt mycket fortare än håret på huvudet.

Det här kan kännas besvärande för många och leda till frågor som "hur blir jag av med de grå hårstråna i skägget för alltid?"

Det enda sättet att permanent få bort grå hårstrån i skägget är genom elektrolys: en process där individuella hårstrån avlägsnas genom att förstöra hårsäcken. För vissa fungerar den naturliga hårborttagningsmetoden, men det finns inga garantier för att andra grå hårstrån inte växer fram på andra ställen i skägget.

Ett enklare (och mindre smärtsamt) sätt att få ditt drömskägg är genom att färga de där oönskade grå hårstråna. Kom ihåg att texturen hos håret i ansiktet skiljer sig från den på huvudet, vilket innebär att färgningen kan få ett annar resultat.

Var denna artikel till någon hjälp?